Dövizde rekor günü: İngiliz sterlini 10 lirayı aştı

Merkez Bankası’nın faiz indirimi, swap limitlerinin esnetilmesi ve bankaların aktif rasyosunda indirime gidilmesine rağmen dolar, euro ve sterlin, yeni haftaya rekorlarla başladı

Fotoğraf: Unsplash.com/@varrak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen hafta politika faizininda 200 baz puan indirime gitmesinin ardından hızlı şekilde güç kazanan Türk Lirası için işler yeni haftayla birlikte tersine döndü. 

Faiz artışı sonrası cuma günü swap limitlerinin esnetilmesi ve bugün gelen Aktif Rasyosu indirimlerine rağmen dolar, euro ve sterlin, Türk Lirası karşısında yeniden zirveyi gördü.

Dolar/TL kuru, Türkiye’de çok erken saatlere denk gelen Asya piyasalarının açılışında 7,82 lira seviyesine çıktı. Kur gün içinde 7 lira 83 kuruşa kadar çıktı. Dolar, cuma gününü 7,66 liradan kapatmıştı. 

Geçen haftayı 8 lira 91 kuruş seviyesinde kapatan Euro/TL ise yeni günde 9,1461 liraya kadar yükseldi. 

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu üyesi ve İtalya Merkez Bankası başkanı Ignazio Visco, İtalya Trento’daki bir ekonomi konferansında yaptığı sunumda, son zamanlarda güçlenen euronun fiyatları aşağı yönlü baskılayacağını, bunun fiyat istikrarını tehdit ettiğini ve endişe verici olduğunu söyledi. 

Cuma gününü 9 lira 76 kuruş seviyesinde kapatan İngiliz Sterlini, yeni işlem gününde 9,77 seviyesine kadar geriledi. Ancak daha sonra 10 liranın üzerine çıktı. Sterlin/TL kuru en yüksek 10 lira 10 kuruşu gördü. 

Piyasadaki hareketliliği Dünya Gazetesi’ne değerlendiren Ahlatçı Menkul Değerler Araştırma Müdürü Barış Ürkün, normalleşme adımları atılmış olsa da Azerbaycan-Ermenistan gelişmelerinin bu adımların etkisini zayıflattığını söyledi. 

Kuzey Suriye ardından Doğu Akdeniz üzerinden yaşanan gerilimde bir miktar yumuşama sağlanmış olsa da bu son gelişmenin Türk Lirası üzerinde negatif etkisinin gözlendiğini aktaran Ürkün, repo ihalesi açılmamasıyla piyasaların yüzde 10,25 yerine piyasayı geç likidite penceresinden fonlamayı tercih ettiğini belirtti.



Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU