Bakan Koca, 500 milyon kişiye bulaşan 'İspanyol Gribi' örneğiyle Kovid-19 tehlikesine karşı uyardı

İspanyal Gribi salgınından örnek veren Koca, "50 ila 100 Milyon can kaybı oldu. O salgından tedbir dersi alalım" dedi

Fotoğraf: Twitter

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1918'de yaşanan İspanyol Gribi salgınından örnek vererek yeni tip koronavirüs (Kovi-19) tedbirlerine uyulmasının önemine vurgu yaptı.

Sosyal medya hesabından İspanyo gribi salgınının neden olduğu can kaybı ve bulaşma sayısına ilişkin bilgileri paylaşan Koca, şunları kaydetti:

İspanya Gribi salgınında, Koronavirüsle aynı şekilde bulaşan H1N1 virüsüne karşı alınacak tedbir de aynıydı: Maske, mesafe, temizlik. Bunlar iyi bilinmiyordu, yaygın uygulanmadı. Virüs 500 Milyon insana bulaştı. 50 ila 100 Milyon can kaybı oldu. O salgından tedbir dersi alalım.

Koca ayrıca, İspanyol Gribi salgınından görüntülerin yer aldığı bir video da paylaştı.

 

İspanyol Gribi nedir?

Wikipedia'da yer alan bilgilere göre, İspanyol gribi ya da İspanyol nezlesi, 1918-1920 yılları arasında H1N1 virüsünün ölümcül bir alt türünün yol açtığı grip salgınıdır.

İspanyol Gribi, 500 Milyondan fazla kişiye bulaşması sonucu 18 ay içinde 50 milyon dolayında insanın ölümüne sebep olarak insanlık tarihinde bilinen en büyük salgınlardan biri olmuştur.

Salgın ılımlı ilk dalga, şiddetli ikinci dalga ve artçı üçüncü dalga olmak üzere üç dalga halinde seyretmiştir.

İspanyol Gribinin bir özelliği, zayıf, yaşlı ve çocuklardan çok, sağlıklı genç erişkinleri etkilemiş olmasıdır.

I. Dünya Savaşı'nın son aylarında tüm dünyayı etkisi altına almış, hatta kimi tarihçilere göre dört yıl süren savaşın sona ermesinde önemli bir etken olmuştur.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU