Mussolini’nin torunu Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yarışacak

50 yaşındaki Caio Giulio Cesare Mussolini, ilhamını dedesinden aldığını gizlemiyor

Caio Giulio Cesare Mussolini, taşıdığı soy isimle “her zaman gurur duyacağını” söylüyor 

The Independent 

İtalya’nın Kardeşleri (Fratelli D’Italia-FDI) partisinin lideri Giorgia Meloni, geçen hafta yapılan kongrede kendilerini “devrimci” bir platform olarak ilan ederken, Avrupa’da “her şeyin değişeceğine” ve “Avrupa’nın başkentinin” Roma’ya taşınacağına dair ant içti.

Yaklaşan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri adına yürüttüğü kampanyada gelecek için bolca tahmin yürüten FDI, bir yandan da gözünü ülkenin geçmişine, özellikle de Benito Mussolini’nin yönetimindeki faşizme dikmiş görünüyor. 

The Washington Post'un haberine göre Meloni, Facebook’tan bir video paylaşarak Mussolini’nin torununun oğlu Caio Giulio Cesare Mussolini’nin 26 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde partileri adına yarışacağını duyurdu. Videonun çekim mekanı için 1940’larda faşist mimarinin en bilindik örneği olan Roma’daki Palazzo della Civilta Italiana’nın seçilmesi dikkatlerden kaçmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Caio'nun adaylığında 1922-1943 yıllarında İtalya’yı yöneten “il duce” (Mussoli’nin “lider” anlamına gelen lakabı) ile ilişkisinin etkili olduğuna şüphe yok. Gerek Meloni gerekse torun Mussolini, faşist ideolojiyle açıkça bağ kurmaktan kaçınıyor. Ancak Mussolini, büyük büyükbabasından ilham aldığını üstü kapalı söylemeye devam ediyor. 

Mussolini, Messaggero gazetesine verdiği bir röportajda, taşıdığı soy isimle “her zaman gurur duyacağını” belirtirken, seçmenlerin “Mussolini markasını” takdir edeceğini umduğunu kaydetti. 

50 yaşındaki aday, seçim kampanyası için hazırlanan reklam panolarında, tanınmış neo-faşist grupların kullandığı tartışmalı fontla İtalya’nın “tarihini” temsil ettiğini ileri sürüyor. Slogan olarak da #scriviMussolini (Mussolini yaz) ifadesini kullanıyor. 

 

mussolini.PNG
Meloni, torun Mussolini'nin adaylığını, faşist dönemin ünlü yapısının önünde duyurdu 

 

Eski donanma görevlisi Caio Mussolini, evlilik dışı başka çocuklarının da olduğu söylentisi dolaşan Benito Mussoli’nin bilinen 5 çocuğundan 2.'si olan Vittorio’nun torunu. 

İtalyan diktatörün soyundan gelen diğer nesiller gibi Caio da aile tarihiyle ilişkisinde çelişkili duygular içinde kaldı. Yakın zamanda Corriere della Sera’ya verdiği röportajda, faşist olmadığını öne sürdü. 16 Nisan’daysa adı, FDI partisinin Padua’daki bir etkinliğinde faşist doktrin üzerine ders verecekler arasındaydı. Yerel medyada çıkan haberlerden sonra ders iptal edildi.

Caio, kötü şöhretli büyük büyükbabasının yanı sıra sağcı kanatta yer alan diğer aile fertleriyle de bağını koruyor. Caio’nun babası Guido, kimlik siyaseti yapan radikal Forza Nuova partisi için çalışan bir aktivist. İkinci kuzeni Alessandra Mussolini’yse hem İtalya’da hem de Avrupa Parlamentosu’nda, radikal sağ Alternativa Sociale’den Silvio Berlusconi’nin “merkez sağ” diye tanımladığı Forza Italia’ya kadar farklı oluşumlarda hizmet etti. 

Alessandra Mussolini, adaylığı öncesinde kamuoyunda adı çok da duyulmayan Caio’nun aksine İtalya’nın tanınmış simalarından biri. Anne tarafından Sophia Loren’in yeğeni olan Alessandra, 1990’lardan bu yana siyasetin içinde. Televizyondaki tartışma programlarının müdavim konuklarından, özellikle de göçmenlik karşıtlığı üzerine konuşuyor. En son Mussolini’yi eleştiren bir karikatür paylaşan ünlü aktör Jim Carrey’ye Twitter üzerinden saldırmasıyla gündeme geldi. 

Alessandra, Forza Italia’nın AP’deki aday listesine girerse bu durum gelecek seçimlerde güney İtalya’da Benito Mussolini’nin iki torununun aday olacağı anlamına geliyor. Ancak ufukta mutlu aile tablosu görünmüyor: Farklı partilerde oldukları için birbirlerine karşı yarışmak zorunda kalacaklar.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU