Conte: Türkiye'nin tek taraflı eylemleri karşısında Yunanistan ile dayanışmaya devam edeceğiz

İtalya Başbakanı Conte, Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimin herkesin zararına olduğunu ifade etti

Fotoğraf: AA

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi’ne katılan ve Malta Başbakanı Robert Abela düzenlenen basın toplantısında konuşan Conte, Akdeniz havzasında karşı karşıya kaldıkları sorunları bugün geniş bir şekilde değerlendirdiklerini ifade etti.

Doğu Akdeniz'de yaşanan  gerilimin herkesin zararına olduğunu kaydeden Conte, "Burada büyüyen bir endişe söz konusu ve biz de diyalog ufuklarını genişleten ve paylaşılan çözümleri belirleyen erdemli bir görüşme sarmalı başlatmak istiyoruz" dedi.

Conte, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türk tarafının tek taraflı eylemleri karşısında Yunanistan ve Kıbrıs’tan (Rum Kesimi) dostlarımıza güçlü dayanışmamızı belirtmek istiyorum. İtalya olarak biz bunu hep yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Bu noktada, AB Dönem Başkanı Almanya’nın ve AB liderlerinin süregelen anlaşmazlıkları kökünden ele alan ve diyaloğu yeniden başlatacak daha yapıcı yaklaşımlar için desteklemek önemlidir.

"AB, Akdeniz'deki liderliği için üst düzey bir rol oynamalı" 

Konuşmasının sonunda AB'ye de seslenen Conte, "AB, Akdeniz'deki liderliğini teyit etmek istiyorsa, burada önümüzde duran zorluklar karşısında üst düzey bir rol oynamalı" ifadelerini kullandı.

Diğer yandan, Malta Başbakanı Robert Abela da Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri büyük endişeyle yakından takip ettiklerini söyledi.

Yunanistan ve Kıbrıs’a dayanışmasını dile getiren Abela, bölgenin ne denli kritik ve hassas bir dönemden geçtiğinin farkında olduklarını kaydetti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU