Bakan Soylu'dan görevden alınan kaymakamlara ilişkin açıklama: FETÖ ile ilişkilendirme iddiaları tamamen yalandır

Bakan Soylu, görevden alınan kaymakamların yeni göreve atanmadığını, uzun yıllardır bu görevi yürüttüklerini kaydetti

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, görevden alınan kaymakamlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

106. Dönem Kaymakamlık Kursu Kura Töreni”nde konuşan Soylu, "Bir süredir gündemde tutmaya çalıştıkları saçma iddialarına dayanak yapmaya çalıştılar. Hem eksik ve yanlış bilgiyle hem de maksatlı olarak yapılan bu yorumların tamamı yalandır. Yapılan bu işlemin de buna delil olacak hiçbir tarafı yoktur" dedi.

FETÖ soruşturmalarına ilişkin detay veren Soylu şunları kaydetti:

Olayın aslı şudur devletin istihbarat birimlerinin FETÖ'ye yönelik olarak uzun süredir devam eden büfe, ankesör, operasyonel hat gibi, mahrem imam gibi istihbari gibi yargıya intikal etmiş çalışmaları ve idari soruşturmaları var. Veya yargıya intikal edecek çalışmalar var. Biz de dosyasına bakar soruşturmanın selameti ve idari sürecin gereği önce bu kişileri açığa alırız. Sonra mahkeme bir karar verir. Bu arada da müfettişlerimiz tarafından da idari soruşturmalar tarafımızdan da yürütülür.

"FETÖ ile ilişkilendirme iddiaları tamamen yalandır"

Görevden alınan vali yardımcısı ve kaymakamların FETÖ ile ilişkilendirme iddialarının gerçek dışı olduğunu kaydeden Soylu, "Bu kişilerin hepsi benim bildiğim kadarıyla 2008-2009-2012 belki 2013'te yani hesap ettiğimiz gibi 8 ile 12 yıllık kaymakamlardır" dedi.

Soruşturma açılmış ve beraat kararı verilmiş müiki amirlerinde göreve iade edildiğini belirten Soylu şöyle devam etti:

Ama sonra kişinin hakkında yeni bir delil bulunmuş. Ne yapmamız lazım? Tedbir almaycayacak mıyız? Bundan yaklaşık 1,5 ay önce 15 kaymakamımızın kimini açığa aldık, kimini de pasif göreve aldık.

"15 Temmuz'u unutarak kim işlem yapıyorsa haindir"

Soylu, 15 Temmuz'un unutulmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, "Burada tekrar söylüyorum. 15 Temmuz'u kim unutarak işlem yapıyorsa o haindir" ifadelerini kullandı.

Bunun dinamik bir süreç olduğunu da kaydeden Soylu şöyle devam etti:

Bu süreçlerde kendilerine rol biçmeye çalışan sahte kahramanlardan bıktım. Biz gereğini yapıyoruz, titizlikle yapıyoruz. Ama anlamak istemiyorlar. Çünkü gözlerini hırs bürümüş. FETÖ ile mücadele ediyoruz, FETÖ'cüler, Odatv, Cumhuriyet gazetesi, Birgün gazetesi ve ana muhalefet sözcüleri saldırıyor. Bu kaymakamların hiçbiri göreve yeni getirilmedi.

Soylu, Türkiye'de FETÖ soruşturmalarıının emniyet ve yargı tarafından yapıldığını vurgulayarak, "Burayı sulandırmak, bu soruşturmaları akamete uğratmak, bu kurumları ayrı ayrı zayıflatmak için ellerinden geleni yapmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.

"Emniyetten FETÖ iltisakıyla 30 bin 580 kişi ihraç edildi"

Bakanlık ve emniyetten FETÖ iltisakıyla ihraç edilen kişiler hakkında bilgi veren Soylu şunları kaydetti:

Hala açıkta bulunanların sayısı 2 bin 945. Aynı şekilde bugün, emniyet teşkilatımızın o gün toplam mevcudu 273 bin kişiydi. Bunun içerisinde sivilleri de vardı. Bugüne kadar emniyetten FETÖ iltisakıyla ihraç edilen kişi sayısı ise 30 bin 580. İçişleri Bakanlığına geldiğim gün şöyle bir rakam vardı elimde, 21 bin 500 civarında emniyet müdürü var, 14 bini ihraç. Yani 3'te 2'si ihraç.

Bu rakamları niçin verdim? Bugün Cumhuriyet Gazetesi'nde yazan; bana bazen kızıyorlar bunu muhatap alma diye. Yalanı muhatap almazsanız hata edersiniz. Orada bir berduş, "İçişleri Bakanlığı'nın yüzde 3,5 ancak şey yapıldı" diyor. O berduşa sesleniyorum. Ben senin gibi birinin adamı değilim, milletin adamıyım. Kimlerle iş tuttuğunuz da belli, kime uşaklık yaptığınız da belli.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU