Rusya, Kovid-19 aşısı Sputnik V'nin ilk partisinin dolaşıma sokulduğunu duyurdu

Rusya ile birlikte ABD, Çin, Fransa ve Birleşik Krallık aşı üretim çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor

Fotoğraf: AFP

Rusya Sağlık Bakanlığı, ilk koronavirüs (Kovid-19) aşısı Sputnik V'nin ilk partisinin dolaşıma sokulduğunu duyurdu.

Bakanlığın basın ofisinden dün akşam yapılan açıklamada, "Gamalia epidemiyoloji ve mikrobiyoloji milli araştırma merkezi tarafından Kovid-19 virüsüne karşı geliştirilen Sputnik V aşısının ilk partisi, Federal Sağlık İzleme Kurumu'nun laboratuvarlarında test edildi ve kamu dolaşımına sunuldu" ifadeleri yer aldı.

Bakanlığın açıklamasında, "Aşının ilk serilerinin Rus kentlerine yakın zamanda ulaşımının sağlanacağı" duyuruldu.

Rusya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Çin başta olmaz üzere birçok ülke yeni tip koronavirüs aşısını geliştirmek için adeta birbiriyle yarış halinde.

Rusya, adını Sovyetler Birliği tarafından 1957 yılında fırlatılan ilk uydudan alan Sputnik V adlı yeni Kovid-19 aşısıyla bu konuda aşama kaydeden ilk ülke oldu.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin de, geçen pazar yaptığı açıklamada Moskova'da yaşayan vatandaşların çoğunluğunun birkaç ay içerisinde aşılanmasını umduğunu söylemişti. 

Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen ve dünyanın ilk koronavirüs aşısı olan Sputnik V'nin 11 Ağustos tarihinde tescillenmesinin ardından, aralarında BAE, Suudi Arabistan, Endonezya, Filipinler, Meksika, Brezilya ve Hindistan'ın bulunduğu en az 20 ülke, aşıyla ilgilendiklerini açıkladı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU