Dünya İmamoğlu’nun mazbata almasını nasıl gördü?

Yabancı basın AK Parti’nin itiraz sürecinin henüz bitmediğine vurgu yaptı. İstanbul'un AK Parti için önemine dikkat çekilen haberlerde “Muhalefetin adayı İstanbul’un kontrolünü aldı” ifadeleri kullanıldı

Fotoğraf: AA

31 Mart seçimlerinin ardından AK Parti’nin itirazları nedeniyle Ekrem İmamoğlu’nun 17 gün sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasını alması dünya basınında da gündem oldu. 

The Independent: Bazı insanlar AKP’nin İstanbul’dan vazgeçeceğine inanmıyor

The Independent “Erdoğan’ın partisinin itirazlarına rağmen Türk muhalefet adayı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ilan edildi” başlığıyla haberi duyurdu. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Seçim kampanyası boyunca çok az insan, kitap kurdu, gözlüklü eski imarcının Erdoğan’ın siyasi makinesini ve partisinin adayı olan, bir dönemin başbakan, meclis başkanı ve ulaştırma bakanı Binali Yıldırım’ı yeneceğine inandı. Ancak bazı insanlar, Türkiye’nin kırılgan demokratik kurumlarının altını daha da oyacağı anlamına gelse bile AKP’nin İstanbul’dan vazgeçeceği fikrine hala katılmıyor. Akademisyen Emre Erdoğan, ‘AKP için İstanbul’u kaybetmenin bedeli, Türkiye’nin liberal demokrasi ülkesi imajından çok daha büyüktür’ diyor.”

Reuters: Muhalefet İstanbul’un kontrolünü aldı

İngiltere merkezli uluslararası haber ajansı Reuters “Türkiye’de muhalefet, İstanbul’un kontrolünü aldı” başlığıyla verdiği haberde seçimlerin yenilenmesi başvurusunun hala karara bağlanmadığına vurgu yaptı. Haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Türkiye’nin ana muhalefet partisinin adayı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti’sine karşı elde ettiği çarpıcı bir zaferin ardından İstanbul’un Belediye Başkanlığı görevine getirildi. Ancak ülkenin en büyük şehrinin başına getirilmesine rağmen seçimlerin tekrarlanması için yapılan başvuruyla hala karşı karşıya. Yaşanan kayıp, özellikle siyasi kariyerine 1990’larda yaptığı İstanbul Belediye Başkanlığıyla başlayan, 2002’de iktidara gelmesinden bu yana meclis, cumhurbaşkanlığı ve belediye başkanlıklarının da aralarında olduğu 10’dan fazla seçimde zaferini ilan eden Erdoğan için zor oldu.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Financial Times: İmamoğlu sembolik bir zafer ilan etti

Son günlerde yaptığı haberlerle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da tepkisini çeken Financial Times “Türk muhalefet adayının İstanbul’da birinciliği onaylandı” ifadesini kullandı. Financial Times’a göre CHP, İmamoğlu’nun birinciliğinin onaylanmasıyla “sembolik” bir zafer ilan etti.

AP, Erdoğan’ın İstanbul’a verdiği öneme vurgu yaptı

Associated Press haber ajansı da İmamoğlu’nun belediye başkanlığının beklemedeki itirazlara rağmen onaylandığını yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’la ilgili sözlerini hatırlattı:

“Erdoğan’ın iktidara yükselişi 1994’te İstanbul Belediye Başkanlığıyla başladı. Seçim öncesi mitinglerinde şu sözleri defalarca tekrarladı: ‘İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır’ ve ‘İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder’.”

Politico: İmamoğlu’nun zaferi kısa ömürlü olabilir

ABD’li gazete Politico ise Ekrem İmamoğlu’nun zaferinin “kısa ömürlü” olabileceği yorumunu yaptı. Haberde “ülkenin ticaret üssü” nitelemesi yapılarak İstanbul’un önemine dikkat çekildi:

“Türkiye’de muhalefetin adayı Ekrem İmamoğlu, resmi olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ilan edildi. Ancak zaferi, kısa ömürlü olabilir. Oylarda geniş çapta usulsüzlük olduğunu iddia eden AKP, bu hafta başında İstanbul seçimlerinin iptal edilmesi ve tekrarlanması için başvuruda bulunmuştu. ‘İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır’ sözünü defalarca sarf eden Erdoğan için ülkenin ticaret üssünün kaybedilmesi, önemli bir darbedir: Kendisi ve muhafazakar müttefikleri, çeyrek yüzyıldır kente egemen olmuştu. Bu durum da Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanı seçildiği 1994’te başlamıştı.”

Londra merkezli Katar sermayeli internet sitesi Al Araby’deki haberde de Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ilan edilmesi “Erdoğan’ın iktidardaki partisine yeni bir darbe” olarak nitelendirildi. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU