Siirt'teki tecavüz olayıyla ilgili bilinenler: Tutuklamayı sadece sosyal medya istemedi, Başsavcılık ve baro 4 kez tutuklama talep etti ama mahkemeden döndü

Şüphelinin tutuklanmasını Siirt Başsavcılığı ve Siirt Barosu istedi. Ancak başsavcılık ve baronun itirazı reddedildi. İddianame ve tutukluluk talebiyle ilgili kararın çıkması bekleniyor

Fotoğraf: AFP (Arşiv)

18 yaşındaki İ.E'nin, uzman çavuş M.O tarafından cinsel saldırıya uğramasının ardından yaşamına son vermesi Türkiye'nin gündemine oturdu.

Sosyal medya hep bir ağızdan tecavüz şüphelisinin tutuklanmasını istiyor. 

Ancak bu talep sadece 'sanal'dan gelmedi. Şüpheli M.O hakkındaki soruşturmayı yürüten Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı ve olaya müdahil olan Siirt Barosu resmi yazılarla defalarca şüphelinin tutuklanmasını istedi.

20 günden fazla hastanede yaşam mücadelesi veren İ.E'nin intihar girişiminden önce bir mektup yazarak başından geçenleri anlatmıştı. Hayatını kaybettikten sonra tüm ülkenin hikayesini izlediği İ.E ise akşam geç saatlerde defnedildi.

Olayın yargı aşamasında ise şimdilik bunlar yaşandı:

  • Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı, cinsel saldırıya ilişkin 16 Temmuz'da soruşturma açmış bir gün sonra şüpheli M.O gözaltına alınmıştı. Savcılıkta ifadesi alınan M.O, aynı gün tutuklama istemiyle Siirt Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 
     
  • Sorgu sırası Sulh Ceza Hakimindeydi. Sorgu ve dosya incelemesi sonrası Siirt Başsavcılığı'nın talebi hakim tarafından uygun görülmedi ve şüpheli yurtdışı çıkış yasağı tabiriyle serbest bırakıldı.
     
  • Hakimin kararının ardından devreye şüphelinin tutuklanmasını isteyen Siirt Başsavcılığı ve Siirt Barosu girdi. Ancak başsavcılık ve baronun itirazı reddedildi.
     
  • Şüpheli serbest bırakıldı ama hakkındaki soruşturma devam etti. Açığa alınan M.O hakkında iddianame düzenlenerek kamu davası açılması talep edildi.
     
  • Siirt Barosu da iddianamenin iletildiği mahkemeye dilekçe vererek şüphelinin tutuklanmasını talep etti. 
     
  • Ancak ne iddianame kabul edildi ne de şahsın tutuklanması talebi kabul edildi. Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi, başsavcılık tarafından düzenlenen iddianameyi iade etti. 
     
  • İade gerekçesinde tanık ifadesinin eksik olduğu belirtilse de söz konusu tanığın ifadesinin Siirt emniyeti tarafından alınmıştı.
     
  • Bu kez iddianamenin iadesine ilişkin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunuldu. Şahsın tekrar tutuklanması talep edildi. Mahkeme dosya incelemesini dün saat 18:00’de tamamlayarak karar vermesi için dosyayı tekrar 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. 
     
  • İddianame ve tutuklama talebiyle ilgili kararın çıkması bekleniyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU