THY’den 2,3 milyar, Pegasus’tan 927 milyon lira net zarar

Şirketlerin ikinci çeyrek ve yılın ilk yarısına ait bilançolarını açıkladığı dönemde havacılık devleri THY ve Pegasus’dan da birer açıklama geldi. İki şirketin toplam net zararı 3 milyar lirayı geçiyor

Kolaj: Independent Türkçe 

Türkiye’de 245 binden fazla insana bulaşan, tüketimi, üretimi, seyahatleri durduran koronavirüs salgınının en fazla etkilediği sektörlerden biri havacılık. Bu durum, ülkenin en büyük iki havayolu şirketinin nisan-mayıs-haziranı kapsayan ikinci çeyrek bilançosunda da kendini gösterdi. 

Türk Hava Yolları’ndan (THY) yapılan açıklamada 2020 yılının ikinci çeyreğinde 2 milyar 234 milyon lira net zarar elde edildi. 2019’un aynı döneminde şirket, 133 milyon lira net kâr açıklamıştı. 

THY’nin 2020 yılının ilk yarısı için toplam net zararı ise 4 milyar 257 milyon lira. 

THY'nin ikinci çeyrek satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 düşüşle 6,18 milyar lira olurken yılın ilk yarısındaki toplam satış 21,5 milyar lira olarak gerçekleşti.

Pegasus’un cirosu yüzde 94 düştü 

Yüzde 63’ü Esas Holding’e ait olan Pegasus ise ikinci çeyrek için 927 milyon lira net zarar açıkladı. 

Şirketin cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 daralarak 151 milyon lira oldu

Şirketin zararındaki artışta pandeminin yanı sıra, petrol fiyatlarındaki oynaklığa karşı korunmak için yaptığı finansal işlemlerin maliyeti ve 57 milyon liralık vergi etkili oldu.

Pegasus, temmuzda yıllık yüzde 64’lük gerilemeyle 1 milyonun biraz üzerinde yolcu taşıdı.

Kapasitenin yıllık yüzde 64 azaldığı ayda doluluk oranı yüzde 77,1 oldu. İç hat doluluk oranı yüzde 82, dış hat oranı ise yüzde 63,6 olarak açıklandı.

Salgın nedeniyle nisan ve mayıs aylarında yurt içi ve yurt dışı seferlerini iptal eden havayolu şirketleri, seferlerine haziranda sınırlı olarak başlamıştı.

 

Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU