Norveç çevre için milyarlarca varillik petrolden vazgeçti

Sendikaların iklim değişikliğiyle ilgili kaygıları devam ederken Norveç İşçi Partisi'nde de ciddi fikir ayrılıkları var

Norveç dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri  

Norveç’teki İşçi Partisi (Arbeiderpartiet) dünya harikası kabul edilen Lofoten Adaları'ndaki araştırma sondajı desteğini geri çekerek ülkenin petrol endüstrisine büyük bir darbe indirdi.

Muhalefetteki partinin açık deniz bölgesinde petrol aramalarına dair bu kararı meclis çoğunluğu tarafından kabul edildi ancak çevreyi kirleten fosil yakıtın en fazla bulunduğu ülkede buna karşı çıkan görüşlerin sayısı da artıyor.

Norveç’in en büyük petrol üreticisi, devlet kontrolündeki Equinor ASA üretim seviyelerini sürdürmek için Lofoten'deki petrol kaynaklarına erişimin şart olduğunu belirtti.

Norveç Petrol ve Doğalgaz Birliği Başkanı Karl Eirik Schjott-Pedersen, Bloomberg’e yaptığı bir açıklamada, alınan karar karşısında tüm endüstrinin şaşkın olduğunu ve hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

İşçi Partisi'nin uzun vadeli müttefiki ve aynı zamanda Norveç’in en büyük petrol sendikası Industry Energy de partinin Lofoten’deki sondaj çalışmalarıyla ilgili kararına tepki gösterdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Industry Energy sendikası Başkanı Frode Alfheim, Sydney Morning Herald’a yaptığı bir açıklamada, “Uzun vadeli bakış açısına bağlı bir endüstri için yapılan siyasi tartışmalar dengesizlik yaratıyor ve bunu kabul edemeyiz. Endüstrideki pek çok kişi İşçi Partisi'nin aslında nerede durduğunu merak ediyor” dedi.

İşçi Partisi Başkanı Jonas Gahr Store halkın giderek artan çevresel kaygılarını yansıtırken bir yandan da partinin en büyük destekçilerinden biri olan petrol endüstrisindeki işçi sendikalarını destekleyerek parti içinde bir fikir ayrılığı yaratıyor.

Store, partisinin petrol endüstrisini desteklemeye devam edeceğini açıklarken ülkedeki petrol firmalarının tüm operasyonları emisyonsuz hale getirmek için son bir tarih vermesini istediğini de belirtti. 

Alınan bu son karar, fosil yakıtlardan elde edilen servetin gelecekte yenilenebilir enerjiden elde edilecek karlara doğru yönlendirildiğinin en son göstergesi. Giderek daha fazla ülke ve şirket, fosil yakıtların tasfiye işlemlerine başlayarak, iş ve ekonomik modellerindeki risklere işaret etmeye başladı.

 

 

Norveç hükümeti birkaç gün önce dünyanın en büyük bağımsız fonu sayılan 1 trilyon doları (5,68 trilyon TL) borsalarda işlem görmeyen yenilenebilir enerji projelerine ayırdığını açıklamıştı. Ülkenin, rüzgar ve güneş enerjisi projelerine de milyarlarca dolar harcaması bekleniyor.

Norveç, açık denizlerinde şu anda günde 1,6 milyon varil petrol pompalıyor.

Yıllarca Norveç'in koalisyon hükümetleri tarafından siyasi anlaşmalarla dokunulamayan Lofoten Adaları'nın deniz yatağındaysa 1 ila 3 milyar varil arasında petrol olduğu düşünülüyor.

Geçen ay Norveç'in petrol fonu, petrol ve gaz arayan 134 şirkete daha fazla yatırım yapmayacağını ancak, yenilenebilir enerji bölümlerine sahip BP ve Shell dahil büyük petrol şirketlerinde hisselerini korumaya devam edeceğini açıklamıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Özlem Sakın

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU