Ahmet Hakan: CHP cevap vermeli, Hasan Cemal haklı mı?

Cemal, Ayasofya konusunda CHP'yi eleştiren “Evet, ya sıra Medeni Kanun'a gelirse... Yine sesiniz çıkmayacak mı?..” başlıklı bir yazı kaleme almıştı

Fotoğraflar: Twitter

Hürriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Ahmet Hakan, Ayasofya’nın camiye çevrilmesi konusunda CHP’yi “pasif tutum almakla” itham eden T24 yazarı Hasan Cemal hakkında yazdı.

Hakan, bugünkü köşe yazısında Hasan Cemal’in “Evet, ya sıra Medeni Kanun'a gelirse... Yine sesiniz çıkmayacak mı?..” başlıklı köşe yazısından bazı alıntılar paylaştı ve CHP’ye sorular yöneltti.

Hakan’ın köşesinin ilgili kısmı şöyle:

Hasan Cemal, CHP’nin Ayasofya konusundaki pasif tutumunu kıyasıya eleştirmiş.

Hasan Cemal’e göre... “Aman bize din düşmanı derler” diye...  “Aman bize gavur derler” diye... Seslerini çıkarmıyorlarmış CHP yöneticileri.

Hasan Cemal, ayrıca CHP yöneticilerine şu soruyu sormayı da ihmal etmemiş: “Sıra medeni kanuna gelince de susacak mısınız?” Hasan Cemal gibi vaktiyle “laikçi paranoya” eleştirileri yapmış bir ismin, “Sıra medeni kanuna da gelecek” diye paranoyaya odun atmasını enteresan buldum. Ayasofya’nın ibadete açılıyor olmasından medeni kanuna uzun atlama yapmasına ise... Diyecek bir söz bulamıyorum. Neyse... İşin bu kısmını geçelim.

Benim asıl üzerinde durmak istediğim husus şudur: CHP yöneticileri, gerçekten de... Ayasofya’nın ibadete açılmasına şiddetle karşı oldukları halde kendilerine “dinsiz, gavur” derler diye bunu ifade etmekten kaçınıyorlar mı? Yani Hasan Cemal haklı mı? Yoksa niyet okuma mı yapıyor?

Eğer Hasan Cemal haksızsa... CHP yöneticilerinin, “Nereden çıkarıyorsun bizim böyle düşündüğümüzü? Niyet okuyuculuğu mu yapıyorsun?” diye Hasan Cemal’e bir cevap vermeleri gerekir.

Yok, eğer Hasan Cemal haklıysa... Yani eğer gerçekten de Ayasofya’nın ibadete açılmasına şiddetle karşı oldukları halde kendilerine “gavur, dinsiz” denir diye bunu ifade etmekten kaçınıyorlarsa... İçler acısı bir sıkışma yaşıyorlar demektir. Ve bu sıkıştıkları yerden bir gıdım ileri gitmelerine imkân ve ihtimal yoktur.

Siyaset bir ifade ve ikna işidir. Eğer CHP olarak gerçekten de Ayasofya’nın ibadete açılmasına şiddetle karşıysalar... İnananları da inanmayanları da... Zerre kadar rencide etmeden... “Ayasofya ibadete açılmamalı” görüşünü vicdanlara seslenerek ifade etmek mümkündür. “Bize gavur derler, bize dinsiz derler” diye yutkunmak... Olacak iş değildir.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU