DİSK’in iddiasına göre 17.7 milyon işsiz ile Türkiye tarihinin en yüksek rakamına ulaşıldı

DİSK tarafından açıklanan işsizlik raporuna göre Kovid-19 sürecinde Türkiye tarihinin en yüksek işsizlik oranlarına ulaşıldığı, geniş tanımlı işsiz sayısının 17,7 milyon olduğu iddia edildi. Raporda TUİK verilerinin gerçeği yansıtmadığı da öne sürüldü

DİSK'in iddiasına göre TUİK'in işsizlik verileri gerçeği yansıtmıyor / Fotoğraf: AA

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) TÜİK’in Nisan 2020 Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) verilerini değerlendirdiği Temmuz 2020 dönemi İşsizlik ve İstihdamın Görümümü Raporunu yayımlandı.

Raporun salgının yoğun olduğu mart-nisan-mayısı da kapsadığına dikkat çekildi.

Raporda TÜİK’e göre dar tanımlı (resmi) işsizlik oranı 0,2 puanlık azalış ile yüzde 12,8 seviyesinde gerçekleştiği belirtilerek, bu verilere şöylebir eleştiri yöneltildi:

TUİK’in verileri gerçeği yansıtmıyor iddiası

Türkiye genelinde işsiz sayısı 2020 Nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 427 bin kişi azalarak 3 milyon 775 bin kişi oldu. TÜİK’in dar tanımlı işsizlik oranı ve sayısı Kovid-19’un yarattığı depremi yansıtmayacak kadar düşük açıklandı. TÜİK’in dar tanımlı işsizlik verileri gerçeği yansıtmıyor.

Kovid-19 salgınının istihdam ve iş sıkıntısına yol açtığı bir süreçte TÜİK’in işsizliğin düştüğünü açıklamasının inandırıcı olmadığı iddia edilerek şöyle denildi:

TÜİK yöntemiyle istihdam ve iş kaybının gerçek boyutlarını anlamak mümkün değil, TÜİK’in işsizlik hesaplama tekniği Kovid-19 gibi bir salgın döneminin etkilerini yansıtmaktan uzaktır. DİSK-AR, ILO’nun kullandığı tam zamanlı eşdeğer iş kaybı yönteminden de yararlanarak Kovid-19’un yarattığı gerçek iş ve istihdam kaybını hesapladı.

“Çalışmadıkları halde istihdamda görülüyorlar”

Kovid-19 döneminde yaygın olarak işten çıkarma yerine kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği kullanılması nedeniyle milyonlarca işçi çalışmadığı halde istihdamda gözüktüğünün iddia edildiği raporda “TÜİK’in yöntemine göre, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği alan işçiler iş aramadıkları için işsiz sayılmıyor. “Bu nedenle Covid-19’un yarattığı iş ve istihdam kaybını hesaplamak için DİSK-AR alternatif hesaplama yöntemlerine başvurdu" ifadeleri kullanıldı..

"Kovid-19, 11 milyon yeni işsiz  yarattı"

DİSK-AR tarafından hazırlanan ve Covid-19 etkilerini yansıtan raporun özet bulguları şöyle:

- Kovid-19 etkisiyle revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı 17,7 milyonu aştı

- Kovid-19, 11 milyona yakın yeni iş kaybı ve işsiz yarattı

- Revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı oranı yüzde 52 olarak hesaplandı

- Kadın işgücü sayısı yüzde 13,9, kadın istihdamı sayısı yüzde 11,9 azaldı

- İstihdam bir yılda 2 milyon 585 bin kişi düştü

- İşbaşında olanların sayısı 7,1 milyon düştü

- Ümitsiz şsizlerin sayısı 553 binden 1 milyon 310 bine yükseldi

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU