Trump'tan Putin'e Venezuela mesajı: Bir noktada görüşeceğiz

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Rus kuvvetlerinin ülkeye girmesi konusunda kimsenin endişelenmemesi gerektiğini söyledi

Caracas'taki Maduro destekçilerinin gösterisi / Fotoğraf: AP

ABD Başkan Donald Trump, cuma (29 Mart 2019) günü yaptığı açıklamada, Venezuela’daki krizle ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşebileceğini söyledi.

Beyaz Saray’ın Rusya’yı asker göndererek Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu desteklediği için uyarmasının ardından gazetecilere açıklama yapan Trump, “Muhtemelen bir noktada Putin'le konuşacağız” dedi.

“Birçok kişiyle görüşeceğim. Belki Putin’le, belki Çin Devlet Başkanı Şi ile görüşürüm” ifadelerini kullandı.

Buna karşın Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Rus kuvvetlerinin ülkeye girişiyle ilgili kimsenin endişelenmemesi gerektiğini söyledi.

Konuşması resmi televizyonda yayınlanan Venezuela Savunma Bakanı, “2011’den beri Rusya ile teknik askeri işbirliği içinde olduğumuz bir sır mı? Kimsenin endişelenmesine gerek yok. Biz sadece iş birliği yapıyoruz” dedi.

Ülkenin kuzeybatısında bulunan Yaracuy kentindeki Rusya’ya ait askeri helikopter eğitim merkezinin açılışına katılan Padrino, “Venezuela ile Rusya arasındaki ortaklık stratejiktir. ABD ile de işbirliği içinde olmak istiyoruz. Ancak biz kimsenin kölesi olmayız” açıklamasını yaptı.

Geçtiğimiz günlerde iki Rus uçağı Antonov-124 ve İlyuşin-62 başkent Caracas’a ulaşmıştı. Venezuela medyasına göre Kara Kuvvetleri Komutanı General Vasily Tonkuşurov’un komutasındaki iki uçakta 35 ton askeri malzeme ve 99 asker bulunuyordu.

ABD Başkanı Donald Trump, Moskova'nın Caracas’a asker ve silah göndermesi ve iki taraf arasındaki gerginliğin doruğa çıkmasıyla Rusya'ya "Venezuela'dan çıkın" çağrısı yapmıştı.

Caracas’ta karanlık

Öte yandan cuma günü başkent Caracas ve birçok büyük şehir karanlığa gömüldü. Ülkenin genelinde 4 gün boyunca elektrik kesintileri yaşandı.

Söz konusu kesinti, 7-14 Mart tarihleri arasında yaşanan kesintiden beri en büyük kapsamlı kesinti oldu. Birçok kişi televizyon, telefon ve internet gibi iletişim araçlarını kullanamazken, bazı kurumlar ve ticaret merkezleri kapatılmak zorunda kaldı.

 

Uzmanlar, elektrik kesintisinin Venezuela ekonomisini günlük 200 milyon dolar zarara uğrattığını açıkladı.

ABD yine kınadı

ABD, Venezuela’ya Rus askeri personelinin gelmesini kınadı ve bölgedeki "ortaklarının" koruma konusundaki kararlılığını yineledi.

Muhalif lider Juan Guaido’yu Venezuela’nın geçici Devlet Başkanı olarak tanıyan ve Nicolas Maduro’nun görevi bırakmasını talep eden ABD ile Venezuela arasındaki gerilim gittikçe tırmanıyor. Moskova ise ABD’yi büyük petrol yataklarına sahip olan Venezuela’ya karşı darbe planı yapmakla suçluyor.

Rusya, perşembe günü Trump’ı “saygılı” olmaya ve Venezuela ile olan ilişkilerine müdahil olmamaya davet etti.

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise ABD’nin özellikle Rus askerleri olmak üzere Maduro’nun iktidarda kalmak için yabancı askerleri kullanmasını şiddetle kınadığını söyledi.

Bolton, “Askeri operasyon niyetiyle unsurlarını Venezuela’ya sokan dış aktörleri şiddetle uyarıyoruz” dedi ve bu tür kışkırtıcı eylemlerin bölgenin barışı ve güvenliği için doğrudan bir tehdit olarak kabul edileceğine işaret etti.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Venezuela Özel Temsilcisi Elliot Abrams, Venezuela’ya gönderilen Rus askerlerinin amacının “teknik destek” olduğunu söyledi.

Abrams, daha önce gönderilmesi planlanan Rus S-300 savunma sistemlerinin elektrik kesintilerinden dolayı iptal edildiğini ifade etti.

Rusya’nın askeri eğitim merkezi

Öte yandan Rusya, cuma günü Venezuela’da askeri helikopter eğitim merkezi açtı. 

Rus haber ajanı Inderfax’a konuşan Rusya hükümetine bağlı silah şirketi Rosoboronexport’un sözcüsü Yaçeslav Davidenko, merkezde Venezuelalı pilotlara M-17, F-5, M-35 ve M-26 gibi helikopterlerin çalıştırılması ve kullanımı ile ilgili geniş bir eğitim verileceğini söyledi.

Davidenko, bu eğitimin pilotları daha etkili ve güvenli hale getireceğini ifade etti ve daha önce Venezuelalı askerlerin Rusya’ya gelerek burada uçuş simülasyonu uygulamasıyla eğitim aldığını hatırlattı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentarabia.com/node/15576

Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU