Meteoroloji yetkilisi: Günlerce süren yağış dönemi bitti

“Onlar yerini, gök gürültülü, 10-15 dakikalık yağışlara bırakacak. Bu bazen de yakın geçmişte İstanbul’da görülen büyük taneli dolu da olabilecek”

Fotoğraf: AA

Meteoroloji Tahminler Dairesi Başkanı Tayfun Dalkılıç, Türkiye’de son günlerde yaşanan hava olaylarını yorumladı. Günlerce sürem yağışların döneminin kapandığını belirten Dalkılıç, “Onlar yerini, gök gürültülü, 10-15 dakikalık yağışlara bırakacak” dedi.

Habertük yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde Dalkılıç ile yaptığı görüşmeye yer verdi.

İklim değişikliğinin bir gerçek olduğunu ifade eden Dalkılıç, şöyle konuştu:

Atmosfer, Çin’de bir kelebeğin kanat çırpmasının, Atlas Okyanusu’nda kasırgaya yol açmasına benzer şekilde kaotik bir yapı. Hortumlar da öyle. Ne zaman, nasıl olacağını bilmenizin çok zor olduğu bir tahmin… Yukarıda çok soğuk hava ile aşağıdaki çok sıcak havanın ve rüzgarın birleşmesi ile bir anda ortaya çıkabiliyor. Muğla- Antalya arasında son dönem deniz hortumlarına çok sık rastlanıyor. Ancak sevindirici tarafı karaya çıktığında en fazla bir dakikada yaşam süresi tükeniyor.

Sarıkaya’nın yazısının devamında şu ifadeler yer aldı:

Bununla birlikte Ankara ve Elazığ’da büyük kara hortumlarının yaşandığını da hatırlattı.

Dalkılıç, sohbetimizde “Hani geçmişte gördüğümüz, bir, iki gün süren yağmurlu günlerimiz vardı ya…” deyip ekledi:

“O uzun süreli yağışlar dönemi iklim değişikliği ile bitti. Bunları görmeyeceğiz. Onlar yerini, gök gürültülü, 10-15 dakikalık yağışlara bırakacak. Bu bazen de yakın geçmişte İstanbul’da görülen büyük taneli dolu da olabilecek.”

Dalkılıç, aniden bastıran sağanak, hortum ve dolu yağışını “şehir kaosunun üçlü kardeşleri” diye tanımladı. Üçünün bir arada görüldüğü veya birbirini tetiklediği günlerle sıklıkla karşılaşılacağının da altını çizdi. İstanbul’da yaşanan son yağış olayında önceden uyarıda bulunduklarını, yağış yaklaştıkça uyarıyı da arttırdıklarını belirtti.

Dalkılıç, vatandaşlara Meteoroloji'nin uygulamasını kullanmalarını da önerdi.

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU