İspanya'da 98 günlük OHAL bu gece yarısı sona eriyor

İspanya'da sol koalisyon hükümetinin, yeni tip koronavirüs salgınına önlem olarak 14 Mart'ta ilan ettiği olağanüstü hal 98 gün sonra bu gece yarısı sona eriyor

İspanya'da 98 günlük OHAL bu gece yarısı sona eriyor / Fotoğraf: AP

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, olağanüstü halin (OHAL) son günü olması dolayısıyla İspanyol halkına hitaben yaptığı konuşmada, "OHAL'in sayesinde binlerce hayat kurtarıldı. Bağımsız bazı araştırma şirketlerine göre OHAL sayesinde İspanya'da 450 bin, Avrupa'da 3 milyon hayat kurtarıldı" dedi.

Resmi rakamlara göre koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle şimdiye kadar 28 bin 315 kişinin hayatını kaybettiği İspanya'da "kabuslu günlerin geri kaldığını" kaydeden Sanchez, buna rağmen "Salgın halen aramızda ve ikinci dalga bizi tekrar sallayabilir. Bunun olmaması için her ne pahasına olursa olsun mücadele etmeliyiz" uyarısını yaptı.

“Şimdi yapmamız gereken tedbiri elden bırakmamak”

İspanya Başbakanı, yarından itibaren kademeli normalleşme sürecinin ülke genelinde tamamlanarak, "yeni normallik" sürecine geçileceğini belirterek, olası bir ikinci dalgaya hazırlıklı olmak için "stratejik sağlık malzemeleri ve diğer gereksinmelerinin rezerve edileceğini" ifade etti.

Sanchez ayrıca muhalefet partilerine, "Kovid-19'un sosyal ve ekonomik etkilerini en aza indirmek, iş ve hayat kurtarmaya devam etmek için birlik olmaları" çağrısında bulundu.

OHAL süresince 9 binden fazla kişi gözaltına alındı

Sanchez, "Virüse karşı can kurtarmak için sosyal ve ekonomi hayatı durdurmamız gereken dönemler oldu. Aşırı sert darbeler aldık ama direndik. Şimdi yapmamız gereken tedbiri elden bırakmadan, sağlık ve hijyen önlemlerine uyarak ilerlemektir" dedi.

İçişleri Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre, geride alan 98 günde OHAL kurallarına uymayan 9 binden fazla kişinin gözaltına alındığı, toplam 1,2 milyon kişiye de ceza kesildi.

Sağlık çalışanları eylem yaptı

Bu arada Kovid-19'a ülke genelinde 63 meslektaşlarını kurban veren İspanya'daki sağlık çalışanları, bugün ülke genelinde eylem yaptı.

Başta başkent Madrid olmak üzere İspanya'nın önemli kentlerinde meydanlara inen sağlık personeli, "çalışma şartlarının ve haklarının iyileştirilmesini, doktorlara yönelik kötü muamelenin sona erdirilmesi" çağrısında bulundu.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU