Mustafa Şentop, TBMM Başkanlığı'na yeniden aday gösterildi

Şentop, adaylığıyla ilgili "Milletvekili arkadaşlarımızın değerlendirmeleri neticesinde yeniden adaylık konusu gerçekleşmiş oldu" dedi

Fotoğraf: AA

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na Mustafa Şentop'u yeniden aday göstereceklerini açıkladı.

Bostancı, TBMM Başkanlığı seçimiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

"Yaptığımız istişarelerde kanaatler tek bir adayın ismi etrafında toplanınca temayül yoklamasına gerek kalmadı" diyen Bostancı, yeniden Mustafa Şentop'u aday göstereceklerini duyurdu.

Bostancı'nın ardından Şentop da kameralar karşısına geçti. Şentop, şunları söyledi:

"İstişareler yapıldı. Milletvekili arkadaşlarımızın değerlendirmeleri neticesinde yeniden adaylık konusu gerçekleşmiş oldu. Allah mahcup etmesin. Yaklaşık bir saat önce Sayın Devlet Bahçeli'yi ziyaret ettim. Asıl gündem TBMM Başkanlığı seçimiyle ilgiliydi. 24 Şubat 2019'daki seçimde de bana destek vermişlerdi. Hem teşekkürlerimi ifade ettim hem de yeni dönem konusunda görüştük kendileriyle. Kendileri de buna olumlu yaklaştıklarını ifade ettiler."

Süreç 2 Temmuz'da başlıyor

TBMM Başkanı, sürecin 12 Temmuz'dan 10 gün önce başladığını, 5 gün adaylık süreci, 5 günde seçimin süreceğini söyledi

Şu ana kadar Meclis'te 11 kişide Kovid-19 tespit edildiğini söyleyen Şentopi bunlarda 7'sinin iyileşerek görevleri başıan döndüğünü aktardı. Şentop, "Onlarla irtibat halinde temas halinde olabilecek bütün arkadaşlarımız muhtemel arkadaşlarımızın hepsinin testler yapıldı yakından takip ediliyor. Geçen gün 420 arkadaşımıza testi yapılmıştır bu temas ihtimali olan bu testlerin hiçbirisi pozitif çıkmadı" dedi.

"Binali Yıldırım önemli bir duruş ortaya koydu"

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın TBMM Başkanlığı'na aday olmayacağı açıklamasına ilişkin soruya Şentop, şu sözlerle yanıt verdi:

"Tabi Sayın Binali Yıldırım hem siyasi hareketimizin hemde bizim siyasi büyüklerimizden. Kendisi çok önemli görevlerde bulunduğu Bakanlık-Başbakanlık zor ve kritik dönemlerde çok önemli bir duruş siyasi duruşu ortaya koyduğu tavır ortaya koydu. Ciddi krizlerin Türkiye’nin aşmasında öncülük etti. Bu bakımdan kendisine müteşekkiriz. Dünkü açıklamasıyla beraber kendileri adaylık konusunda bir düşüncelerinin olmadığını da ifade etti. Bu bakımdan ben dünkü açıklama ve sonrasında ki gelişmeler de Sayın Yıldırımın da önemli bir çerçeve ortaya koyduğunu bir duruş ortaya koyduğunu bir siyasi bir tecrübe ortaya koyduğunu ifade etmek isterim"

Şentop'tan Bahçeli'ye ziyaret

Bostancı'nın açıklama yaptığı saatlerde Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi parti genel merkezinde ziyaret etti.

Şentop, Genel Merkez'e gelişinde MHP Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Çetinkaya tarafından karşılandı.

şentop-bahçeli-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Şentop'un Bahçeli'ye yaptığı ziyaret yaklaşık 20 dakika sürdü.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, görüşme sonunda Şentop'a makam aracına kadar eşlik etti.

Bahçeli, Şentop'u uğurladıktan sonra gazetecilerle kısa süre sohbet etti.

Devlet Bahçeli, "İnşallah en kısa sürede bir araya geliriz" ifadelerini kullandı.

"Bahçeli ile esas gündem TBMM Başkanlığı seçimiydi"

Şentop, MHP lideri Bahçeli ile ilgili yaptığı görüşmeyi şöyle değerlendirdi:

"Ben yaklaşık bir saat kadar önce Sayın Devlet Bahçeli ziyaret ettim. Esas gündem Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgiliydi. Malumunuz benim 24 Şubat 2019 da ki seçiminde de bana destek vermişlerdi Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilleri. Bu bakımdan hem müteşekkirim teşekkürlerimi ifade ettim hem de bu yeni dönemle ilgili olarak destek konusunda da görüştük kendileriyle. Kendileri bu konuda olumlu yaklaştıklarını ifade ettiler tabii birçok konuda Cumhur İttifakı çerçevesinde Türkiye'de temel mesele de bir ve ilke prensip birlikteliği var."

Mustafa Şentop Kimdir? 

Şentop, 1968'de Tekirdağ'da doğdu. 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Şentop, yüksek lisans ve doktorasını Marmara Üniversitesi'nde Kamu Hukuku alanında yaptı.

1993'te Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı.

2002'de doktor, 2005'te doçent, 2011'de profesör oldu.

Marmara Üniversitesi dışında birçok üniversitede lisans ve lisans üstü seviyesinde dersler verdi. 

Marmara Üniversitesinde çeşitli idari görevlerde bulundu.

Öğrencilik yıllarından itibaren çeşitli dergilerde yazarlık, yöneticilik ve editörlük; akademik dergilerde yayın kurulu üyeliği, editörlük ve hakemlik yaptı.

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin (ESAM) İstanbul Başkanlığı görevini yürüttü.

4. ve 5. Olağan Kongrelerde AK PARTİ MKYK Üyeliğine seçildi ve 2012-2015 yılları arasında Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

24, 25 ve 26. Dönemde İstanbul Milletvekili seçildi.

Anayasa Komisyonu Başkanvekilliği yaptı. 24. Dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonunda AK PARTİ'yi temsilen görev aldı.

26. Dönemde Anayasa Komisyonu Başkanlığı görevini yürüttü.

27. Dönemde TBMM Başkanvekilliği görevini yapmakta iken 24 Şubat 2019 tarihinde TBMM Başkanı seçildi.

İyi düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Şentop, evli ve 4 çocuk babasıdır.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU