Mavi Marmara’nın Gazze seferi 10. yılında

Gazze’ye Özgürlük Filosu, tam 10 yıl önce bugün İsrail ablukası altındaki Gazze’ye insani yardım ulaştırmak için sefer yaparken uluslararası sularda İsrail komandolarının saldırısına uğradı

31 Mayıs 2010’da İsrail tarafından abluka altında tutulan Gazze şeridine insani yardım ulaştırmak isteyen Gazze’ye Özgürlük Filosu uluslararası sularda İsrail askerleri tarafından sadırıya uğramış, filonun amiral gemisi Mavi Marmara’da bulunan 10 yardım gönüllüsü bu saldırıda öldürülmüştü. 

Mavi Marmara katliamının 10. yıl dönümünde filonun Türkiye organizatörü İHH etkinlikler düzenleyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüs tedbirleri kapsamında bu yıl dijital mecradan yapılacak olan etkinlikte Mavi Marmara saldırısının 10. yılına özel hazırlanan "Sinyal" isimli filmin gösterimi de yapılacak. 

Film, sosyal medyadan 22:00’da izleyiciyle buluşacak olan film, gemide bulunan ikinci bir uydu vasıtasıyla canlı yayın sinyalinin nasıl kesilemediğini ve baskının hangi şartlar altında canlı yayınla dünyaya iletilebildiğini konu ediniyor.

Saldırıda hayatını kaybedenler

Gazze’ye Özgürlük Filosu, yardım gönüllülerini taşıyan Mavi Marmara gemisiyle birlikte, Sfendoni, Challenger I, Eleftheri Mesogios, Gazze I ve Defne Y gemilerinden oluşuyordu.

Saldırıda, Furkan Doğan, İbrahim Bilgen, Cevdet Kılıçlar, Çetin Topçuoğlu, Necdet Yıldırım, Cengiz Songür, Cengiz Akyüz, Ali Haydar Bengi, Fahri Yaldız ve Uğur Süleyman Söylemez isimli yardım gönüllüleri hayatını kaybetmiş, 56 aktivist de ağır yaralanmıştı. 

Filo İsrail tarafından ele geçirildikten sonra yardım gönüllüleri İsrail tarafından alıkonulmuş ve kötü muamele görmüştü. 

Failler hakkındaki dava 2016’da düşürüldü: Türkiye egemenlik haklarından feragat etti

Katliamın sorumlusu olarak gösterilen dönemin Genelkurmay Başkanı Gabi Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Elizer Marom, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Avishai Levi ve İstihbarat Başkanı Amos Yadlin hakkında Türkiye’de açılan dava Türkiye ile İsrail arasında yapılan anlaşmanın ardından 2016’da düşürüldü. 

Mahkeme heyeti, Türkiye’nin söz konusu anlaşmayla egemenlik haklarından feragat ederek davanın düşürülmesine hükmetti.

Los Angeles’te dönemin İsrail başbakanı Ehud Barak hakkında açılan dava ise yine bu anlaşma gerekçe gösterilerek ortadan kaldırıldı.

Mavi Marmara sanıklarından Gabi Ashkenazi, geçtiğimiz haftalarda İsrail Dışişleri Bakanı oldu.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU