Hasan Cemal: Ali Babacan'ın çıkışı umut verici

“Babacan'ın çizmiş olduğu çerçeve bende ihtiyatlı bir iyimserlik yarattı”

Fotoğraf: AA

T24 yazarı Hasan Cemal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın yaptığı çıkışların “umut verici” olduğunu söylerken “Babacan'ın çizmiş olduğu çerçeve bende ihtiyatlı bir iyimserlik yarattı” yorumunu yaptı.

Cemal , bugünkü “Babacan'ın çıkışı umut verici...” başlıklı köşe yazısında Babacan’ın yaptığı açıklamaları hatırlattı.

“Ali Babacan'ın son konuşmaları ilginç ve önemli” diyen Cemal, şunları aktardı:

YouTube kanalında Cüneyt Özdemir soruyor:

Bu akşam seçim oldu siz kazandınız, ilk iş ne yapardınız?

Babacan yanıtlıyor:

Ülkenin en önemli sorunlarından biri özgürlük. Bunu oluşturmak da siyasi irade meselesi. Bir parmak şıklatmadır, o kadar. Gazetecilerimiz, köşe yazarlarımız, "Arkadaşlar bundan sonra özgürsünüz, evrensel hukuk kuralları içinde istediğinizi yazın, çizin" diyeceğiz, "Biz artık size karışmayacağız!" Bu kadar basit. Hemen, sadece düşünce suçu sebebiyle hapiste kim var kim yoksa onların hemen çıkması... Meclis'in birinci günü birinci madde budur. Düşünce suçlularının özgür bırakılması... Bunu görsünler ki başkaları özgür düşünmeye başlasın.  

Ali Babacan, Halk TV'de Özlem Gürses'in sorularını yanıtlarken de şunları söylüyor:

Ülkenin itibarı mahvolmuş durumda, ekonomi mahvolmuş durumda. Özgürlükler sınırlandırılmış durumda. insanlar rahat konuşamıyorlar. Gençlerin hepsi biz kendimizi ifade etmekten korkuyoruz diyorlar. Bir korku iklimi var. Bunun böyle olmasında iki önemli sebep görüyorum. Birincisi insan kalitesi, işini bilen insan sayısı çok çok azaldı. İkincisi kararların dar bir çevrede, bir aile içinde alınması ya da tek bir kişi tarafından alınması... Tarikatlar ile bir pazarlığa girmek gibi bir ilişki şekli olmamalı. Rejim tek bir makamda bütün gücün buluşmasını getirdi. Meclis önemsizleşti. Yargıda atamalar iktidar partisinin başındaki insana kaldı. Böyle olursa bağımsız yargı kalmaz. Anayasada Cumhurbaşkanlığı tarafsızdır diyor. Cumhurbaşkanı tarafsızlık yemini ediyor. Bir partinin genel başkanı olan ve karşı tarafı düşman gören ve bunu her gün çıkıp söyleyen birinden tarafsızlığa uymasını nasıl bekleyeceğiz? Şu anda iktidarın siyaseti tamamen korkutmak. Vatandaşı elindekini kaybetmekle korkutmak, hayali düşmanlarla korkutmak ve böylece desteği devam ettirmek. Hükümete düşen vatandaşı korkutmak değildir.

"İnşallah gerisi gelir"

Cemal, daha sonra Babacan’a dair görüşünü şu ifadelerle aktardı.

Ali Babacan'ın bu sözleri, Türkiye'nin yaşamakta olduğu sivil darbe sürecini gayet iyi özetliyor. Ve bu süreci tersine çevirmenin, demokrasi için birlik oluşturmanın mümkün olabileceğine de işaret ediyor. Kısacası: Babacan'ın çizmiş olduğu çerçeve bende ihtiyatlı bir iyimserlik yarattı. İnşallah gerisi gelir ve muhalefet seçimlere gidilirken bir demokrasi ittifakı kurar. Neden olmasın...

 

T24, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU