Emisyon testlerini manipüle eden Volkswagen’e emsal ceza: Kullancılara tazminat ödenecek, otomobiller iade edilebilecek

Alman yargı sisteminin en yüksek dereceli mahkemesi, egzozlarının emisyon testinde manipülasyon yapılan araçları satın alanların prensip olarak tazminat alma hakkı olduğuna hükmetti

Fotoğraf: Reuters

Almanya Federal Mahkemesi (BGH), Alman otomobil üreticisi Volkswagen hakkında beş yıldır devam eden emisyon skandalı soruşturmasında önemli bir karar verdi. 

Alman yargı sisteminin en yüksek dereceli mahkemesi BGH,  egzozlarının emisyon testinde manipülasyon yapılan araçları satın alanların prensip olarak tazminat alma hakkı olduğuna hükmetti.

Böylelikle, Volkswagen, egzozlarının emisyon testi manipüle edilmiş dizel motorlu araç sahiplerine tazminat ödeyecek. Mahkemenin kararıyla dizel araç sahipleri araçlarını iade ederek satış fiyatını kısmen geri alabilecek. Müşteriye geri ödeme hesaplanırken otomobilin kilometresi dikkate alınacak.

Bir otomobil sahibi tarafından açılan davada alınan bu karar, Alman mahkemelerinde bekleyen 60 bin dava için emsal olması bekleniyor.

Dizel emisyonu skandalı neydi?
 
ABD Çevre Koruma Ajansı 2015, yılının eylül ayında Volkswagen'in emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu.

Bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda, Bugatti, Scania ve Man gibi markaları bulunan Volkswagen Grubu, uzun süre dizel emisyonu skandalıyla gündemi meşgul etmiş, ABD ve Alman makamlarına yüksek cezalar ödemiş ve milyonlarca aracını geri çağırmak zorunda kalmıştı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU