İsrailli bakan, hükümetin ilhak planına karşı çıktı

Bakan Peretz, Filistin ile diyaloğu ve iki devletli çözümü desteklediğini vurguladı

Fotoğraf: AA

İsrail Ekonomi Bakanı ve İşçi Partisi lideri Amir Peretz, Tel Aviv yönetiminin ilhak planına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN'a konuşan Peretz, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'nin ilhak edilmesi planına karşı olduğunu belirtti.

İsrail Meclisinde ise çoğunluğun bu planı desteklediğini dile getiren Peretz, İsrail'in bölge ve Filistin yönetiminde neler olduğunu dikkatlice dinlemesi gerektiğini vurguladı.

Peretz ayrıca, Filistin ile diyaloğu ve iki devletli (Filistin-İsrail meselesi) çözümü desteklediğini de vurguladı.

Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerleri ve Ürdün Vadisi’nin durumu

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.

ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, barış planının ardından söz konusu bölgelerin ilhakı için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.

Netanyahu, koalisyon hükümetinin yemin töreni öncesi 17 Mayıs'ta Meclis'te yaptığı konuşmada, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerini ilhak etmenin vaktinin geldiğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU