Hamsterlar üzerinde yapılan deney, maske takmanın Kovid-19'un bulaşmasını engellediğini ortaya koydu

Bilim insanları koronavirüsle enfekte ettiği hamsterları bir kafes içinde sağlıklı hayvanların yanına yerleştirdi

52 hamsterın kullanıldığı deneyde enfekte bireylerin ve sağlıklı bireylerin maske taktığı, sonunda da hiçbirinin maske takmadığı 3 senaryo oluşturuldu (Reuters-Temsili)

Hong Konglu bilim insanları, hamsterlar üzerinde yaptıkları deneyde maskelerin yaygın kullanımının koronavirüs iletimini azalttığını gördüklerini açıkladı.

Hong Kong Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırma, maskelerin semptomatik ve asemptomatik Kovid-19 hastalarının enfeksiyonu başkalarına bulaştırmasını engelleyip engellemeyeceğine odaklanan ilk çalışmalardan biri oldu.

Dünyanın en iyi koronavirüs uzmanlarından Profesör Yuen Kwok-yung liderliğindeki ekip, koronavirüsle enfekte ettiği hamsterları bir kafes içinde sağlıklı hayvanların yanına yerleştirdi.

Kafesler arasında hava akışı sağlayan araştırmacılar, enfekte hayvanlarla sağlıklı hayvanların kafesleri arasına cerrahi maskeler yerleştirdi.

Bunun sonucunda maske kullanımının virüsün temassız bulaşmasını yüzde 60’dan fazla azaltabileceği ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Maske kullanılmadığı durumda sağlıklı hamsterların üçte ikisi bir hafta içinde enfekte oldu.

South China Morning Post’un haberine göre enfekte hamsterların kafesine cerrahi maske bariyeri yerleştirildiğinde bitişik kafesteki 12 denekten yalnızca 2’si enfekte oldu. Sağlıklı hamsterların kafesine yerleştirildiğinde ise bu sayı 12 hamster arasından 4’e çıktı.

Ayrıca maske kullanıldığı durumda enfekte olan hamsterların vücudundaki virüs oranının da azaldığı ortaya çıktı.

Çalışmanın başyazarı Profesör Yuen Kwok-yung “Belirti gösteren veya göstermeyen enfekte kişilerin maske takmasının ne kadar önemli olduğu çok açık” dedi.

AFP’nin haberine göre dünyanın önde gelen koronavirüs uzmanlarından Yuen, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çalışma ayrıca, dünya çapında yaygın maske kullanımının önemini de gösterdi. Çünkü biliyoruz ki enfekte kişilerin çoğu belirti göstermiyor.

Independent Türkçe, South China Morning Post, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU