Ukrayna'da polisin Yahudilerin listesini istemesi infial yarattı

Yahudi topluluğunun yöneticisi, "Bu tam bir rezalet ve açıkça antisemitizmdir" dedi

Ukrayna'da II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin öldürdüğü bir milyondan fazla Yahudi her yıl çeşitli törenlerle anılıyor (AFP)

Ukrayna'da üst düzey bir polis yetkilisinin ülkenin batısındaki Kolomyia kentinde yaşayan tüm Yahudilerin listesini talep ettiği ortaya çıkınca Yahudi kuruluşu, ülke polisini "bariz antisemitizmle" suçladı.

Talebin, Kolomyia'nın Yahudi cemaatinin başkanı Jacob Zalichker'e 18 Şubat'ta geldiği iddia edildi.

Kiev'deki Ukrayna Yahudi Komitesi'nin yöneticisi Eduard Dolinsky, pazar günü belgenin fotoğrafını Twitter'da paylaştı. Dolinsky şunları söyledi:

Ukrayna Ulusal Emniyet Müdürlüğü, Kolomyia Yahudi topluluğundaki tüm Yahudilerin adresleri ve cep telefonlarının yanı sıra üniversitelerdeki Yahudi öğrencilerin adres ve telefon numaralarını da polise vermesini istedi. Bu, uluslararası suçlarla mücadele şeklinde açıklandı.

Jewish Telegraphic Agency'e (JTA) göre mektupta şu ifadeler yer alıyor:

Lütfen Kolomyia'nın Ortodoks Yahudi dini topluluğuna ilişkin bize şu bilgileri sağlayın: Kuruluşun tüzüğü; veriler, cep telefonu numaraları ve ikamet ettikleri yerlerle birlikte Yahudi dini topluluğu üyelerinin listesi.

Belgeyi, ulusal polis teşkilatından üst düzey polis memuru Myhaylo Bank imzaladı. Bank'ın birimi organize suçla ilgileniyor.

 

 

Zalichker'in istenen bilgileri vermeyi 25 Şubat'ta reddettiği ve sadece mahkemenin arama emri gösterilirse buna riayet edeceğini söylediği bildirildi.

Dolinsky, JTA'ya şunları söyledi:

Bu tam bir rezalet ve açıkça antisemitizm. Bu, özellikle emniyet teşkilatından geldiği için, tam da onların yaptığıyla mücadele etmek zorunda kaldığımız için tehlikeli.

İsrail'in Ukrayna Büyükelçisi Joel Lion, belgeden haberdar edildiğini ve Ukrayna Devlet Başkanı'nın yanı sıra İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın da dikkatine sunduğunu söyledi.

Lion şunları söyledi:

Ukrayna'nın en üst düzey yetkililerinden, bu antisemitik hamleyi şiddetle kınayan telefonlar aldım. Antisemitizme konusunda polisi daha iyi eğitmek için birlikte çalışacağız.

Dolinsky daha sonra attığı tweette Ukrayna Ulusal Polisi'nin, polis teşkilatının listeyi neden istediğine yönelik soruşturma başlattığını söyledi.

II. Dünya Savaşı sırasında Nazi güçleri, eski Sovyetler Birliği'ni işgal ettiğinde bir milyondan fazla Yahudi'yi öldürmüştü.

Ukrayna'nın ilk Yahudi devlet başkanı Vladimir Zelenskiy geçen yıl seçilmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU