Fransız Akademisi Kovid-19’un cinsiyetini açıkladı

Akademi bu ismin dişil olduğunu ve “la” takısıyla kullanılması gerektiğini bildirdi

(Pixabay)

Fransızca’yla ilgili konularda önde gelen otoritelerden Fransız Akademisi (Académie française), yeni koronavirüsün neden olduğu hastalığın, yani Kovid-19’un cinsiyetini belirledi.

Fransızca’da her kelimeye cinsiyet atfediliyor. Dişil isimler önüne “la” takısı alırken, eril isimler için de “le” takısı kullanılıyor.

Kovid-19 ülke medyasında sık sık “le” takısıyla kullanılsa da Fransız akademisi bu ismin dişil olduğunu ve “la” takısıyla kullanılması gerektiğini açıkladı.

Akademinin internet sitesindeki "hatalı yazım” kategorisinde yayımlanan bir açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Burada dişil kullanım tercih edilmeli. Kovid-19’a ait olduğu cinsiyeti vermek için geç değil.

Akademi medyada ve gündelik yazışmalarda görülen “le Kovid-19” kullanımını hatalı diye niteledi. Buna göre hastalığın ve ona neden olan virüsün ismine aynı cinsiyetin atfedilmesi yanlış. Koronavirüs, Fransızca’de “le koronavirüs” şeklinde kullanılıyor.

Akademinin açıklamasına göre kısaltmalar, cinsiyetini içinde bulunan temel kelimelerden alıyor. Açıklamada, “Koronavirüs hastalığı 2019” anlamına gelen Kovid-19’un temel kelimesinin “hastalık” olduğu ifade edildi. Fransızcası “la maladie” olan hastalık kelimesinin dişil olduğu biliniyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Kovid-19'u uzun süredir "la" takısıyla kullanıyor. Kanada'da Başbakanı Justin Trudeau ve hükümete bağlı medya kuruluşları da bu dişil versiyonu tercih ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca Kraliyet İspanyol Akademisi de aynı gereklerle ismin dişil olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan AFP’nin haberine göre Fransız Akademisi, süslü üniformalar giyip kılıç kuşanan yaşlı erkeklerden oluşuyor.

Muhafazakarlığıyla bilinen akademi, doktor ve öğretmen gibi mesleklerin dişil versiyonlarını geçen yıla kadar kabul etmiyordu.

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU