Kovid-19 rekoru: Dezenfektan ihracatı 10, kolonya ihracatı 3 kat arttı

Kovid-19 salgını dünyada en çok dezenfektan ve temizlik malzemelerinin satışını arttırdı. Türkiye’nin dezenfektan ve kolonya ihracatı da rekor artış gösterdi. Dezenfektan ihracatı yaklaşık 10 kat artarken, kolonya ihracatı üçe katlandı

Fotoğraf: AA

Türkiye'nin dezenfektan ihracatı, yılın ilk 4 ayında (ocak-nisan) 2019'un aynı dönemine göre 10 kattan fazla artışla 8,6 milyon dolardan 90 milyon dolara çıktı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İKMİB) açıklamasına göre,  dünyaya kepenk indirten salgın günlerinde sağlık ve hijyen gereçleri alanındaki üretim ülkeye önemli bir döviz girdisi sağladı. Özellikle dezenfektan ve kolonya ihracatı rekor artış gösterdi.

Yılın ilk 4 ayında dezenfektan ihracatı 2019'un aynı dönemine göre 10 karttan fazla artışla 8,6 milyon dolardan 90 milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde kolonya ihracatı ise 2,7 milyon dolardan 7,5 milyon ulaştı.

Hijyen ve dezenfektan alışkanlıkları yerleşecek

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, artış trendinin ihracat kısıtlamalarının kaldırılması ve yeni üretim hatlarının da eklenmesiyle artacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Olağanüstü süreçlerden geçtiğimiz bu günlerde Türkiye'nin ihracattaki ikinci büyük sektörü olan kimya sektörümüzün gücünü bir kez daha görmüş olduk. Salgın dönemindeki ihracat kısıtlamalarına karşın, özellikle dezenfektan ihracatında geçen yılın ocak-nisan dönemine oranla 10 katı aşan bir artış yaşadık. Tüm dünyada ve ülkemizde yavaş yavaş kendini hissettiren normalleşme süreçlerine karşın temizlik, hijyen ve dezenfektan konusundaki alışkanlıkların yerleşeceğini düşünüyoruz. Bu artış trendi de yeni üretim hatlarının eklenmesine katkı sağlayacaktır.

 

AA 

DAHA FAZLA HABER OKU