Hindistan’da Kovid-19 hastalarının yanına yatırılan cesetleri gösteren görüntüler şok etkisi yarattı

Mumbai’deki Sion Hastanesi’nin başhekiminin hastaların yanında tutulan cesetleri ortaya çıkaran görüntülerin ardından rütbesi düşürüldü

Hindistan polisinin pandemi sırasında Sion Hastanesi'nin emniyetini aldığı belirtildi (Hindustan Times)

Hindistan’da bir hastanede Kovid-19 hastalarının yanında yatan cesetleri gösteren görüntüler şoke etkisi yarattı ve ülkenin sağlık sisteminin bazı bölgelerde pandemiyle baş etme konusunda yaşadığı sıkıntıları gözler önüne serdi. 

The Guardian'ın haberinde, Mumbai’deki Sion Hastanesi’nde çekilen görüntüler siyah plastiklere sarılmış cesetlerin tedavi gören hastaların yanına yatırıldığını gösteriyor. Hastane koğuşunda hastalara bakan aile yakınlarının da görüldüğü belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntüler vatandaşların tepkisini çekti ve koronavirüs vaka sayılarının arttığı durumda bazı eyaletlerde hastanelerin dolup taşabileceği yönündeki endişeleri yeniden gündeme getirdi. 

Nüfusu göz önünde bulundurulduğunda Hindistan’daki resmi Kovid-19 verilerinin, Avrupa ve ABD’ye kıyasla düşük olduğu belirtildi. 

Hastanenin başhekimi Pramod Ingale, hayatını kaybedenlerin yakınlarını ölülerini hastaneden almamakla suçladı ve morg dolu olduğu için cesetlerin koğuşlarda kaldığını söyledi. Ingale sahipsiz ölülerin ne yapılacağına dair net kurallar olmadığını söyledi. 

Yönetmeliklerin Kovid-19’dan hayatını kaybeden bir kişinin cesedinin yarım saat içinde götürülmesi gerektiğini belirttiği aktarıldı. 

Ingale’nin daha sonra rütbesi düşürüldü. The Guardian’a konuşan yeni başhekim Dr. Ramesh Bharmal, “bu tip şeyler tekrar yaşanmayacak” dedi. 

Sorunun özü hasta yakınlarını eğitmekte. Eğer hastanın durumu kötüye giderse, yakınlarını kenara çekip, korkmamalarını söylüyoruz. Bu toplumsal bir problem. İnsanların hastalık konusunda, ölülerini alma ve son uğurlamalarını güvenli bir şekilde gerçekleştirme konusunda eğitilmesi gerekiyor. Onları eğitmemiz gerekecek.

Bharmal, eğer aileler ölülerini almayı reddederse, cenazeleri nasıl güvenli bir şekilde düzenlemeleri gerektiği konusunda hastane yetkililerinin evlere gidip açıklama yapacağını ve gerekirse cenaze için koruyucu ekipman sağlanacağını söyledi. 

Benzer görüntülerin Mumbai’de Sion Hastanesi dışında KEM Hastanesi’nde de daha önce ortaya çıktığı aktarıldı. 

Hasta yakınları ölü bedenlerin hastalarla birlikte bir süredir beklediğini belirtti. 

Görüntülerde, sosyal mesafe ve tecrit kurallarının uygulanmadığı, hatta iki hastanın tek bir yatağı kullandığının görüldüğü ifade edildi. 

Maharaştra eyaletinin başkenti Mumbai’nin salgının en çok etkilenen bölgelerden biri olduğu, 22 binden fazla doğrulanmış koronavirüs vakasıyla birlikte 832 kişinin de hayatını kaybettiği aktarıldı. 

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU