Trump’tan yeni tahmin: Koronavirüs herhangi bir aşı olmadan gidecek

Ülkede salgın yüzünden ölenlerin sayısı 77 bini geçerken, ABD Başkanı aşısız senaryodan bahsetti

Trump, aynı gün başkent Washington’daki İkinci Dünya Savaşı anıtını da ziyaret etti (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü Beyaz Saray’da gazetecilere koronavirüsle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Herhangi bir aşı olmadan gidecek, gidecek ve umut ediyorum ki bir süre sonra bir daha görmeyeceğiz. Yeniden alevlenmeler yaşanabilir, bunu beklerim.

Bu lafları neye dayanarak söylediği sorulan Trump, şöyle yanıt verdi:

Doktorların söylediğine güveniyorum sadece. Gideceğini söylüyorlar, bu sene olacak anlamına gelmiyor. Açıkçası bu sonbaharda ya da sonrasında gitmiş olacağı anlamına de gelmiyor ama nihayet gidecek. Soru şu; bir aşıya ihtiyaç duyacak mıyız, duymayacak mıyız? Bir noktada muhtemelen kendi gidecek. Aşımız olsa, çok faydalı olurdu.

Trump’ın aşının geliştirilmesinin önemini ikinci plana atan bu sözleri, Beyaz Saray Kovid-19'la Mücadele Görev Gücü’nde yer alan önemli bir isimle yine ters düştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen hafta Fox News’e konuşan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci, koronavirüs salgınının tam olarak bastırılması için aşıya ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti.

Fauci, aşının üretilip halka sunulmasının en az 12 ila 18 ay sürebileceğini de ifade etmişti.  

Henüz geçen hafta "Işık Hızı Ötesi Operasyonu"nu başlattığını açıklayan Trump yönetimi, bununla aşı çalışmalarına hız kazandırmanın hedeflendiğini vurgulamıştı. Plana göre özel sektör, ordu ve hükümet birlikte çalışarak 2020 sonuna kadar 100 milyon doz aşı hedefine ulaşmaya çalışacak.

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nin derlediği verilere göre, ülkede tespit edilen vaka sayısı 1 milyon 300 bine yaklaşırken, 77 binden fazla ölümün nedeni Kovid-19 olarak kaydedildi.

Independent Türkçe, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU