Bilişim ve sosyal medya uzmanı hukukçu uyardı: Stalk yapayım derken tacizci durumuna düşmeyin

Sosyal medya uzmanı Avukat Rıdvan Yıldız, sosyal medyada stalk yani takip yaparken hakaret içermese dahi yapılacak aşırı yorumların ve ayrıca tanımadığı kişiye reddettiği halde ısrarla arkadaşlık göndermenin suç teşkil edeceğini söyledi

“Evde kal” günlerinde insanların sosyal medya kullanımında da büyük bir artış görüldü.

Sosyal medya sağladığı iletişim imkanları kadar zaman zaman da farklı sorunlara  neden olabiliyor.

Sosyal medyada kimi zaman bazı kişilerin takip ettikleri kişinin her fotoğrafının altında mutlaka birer yorum yaptıkları görülüyor.

Ya da tanımadığı insanlara bile arkadaşlık gönderenler fazlasıyla var. Özellikle genç kadınlar bu tür mesajlardan çokça alıyor.

Sosyal medyada insanların birine takip etmesi işlemine son zamanların moda tabiriyle “Stalk” deniyor.

Stalk, sosyal medyada başka kullanıcıları gözetleme, takip etme anlamına gelse de zaman zaman sınırın aşılması ile ortaya hukuki sorunlar da çıkabilmekte.

stalk1.jpeg
Sosyal medyada takipte ölçüyü kaçıranlar cezayla karşılaşabilir / Fotoğraf: Hürriyet

 

“Çok tatlısın, çok güzelsin” dedi ceza aldı

Bu konuda en güzel örneklerden biri de Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 2019/7225 sayılı kararı.

2014 yılında Zonguldak’ta başlayıp yargılaması beş yıl süren olay karar metninde şöyle anlatılmıştı.

İzmir’den memleketi olan Zolguldak’a gelen mağdur, sokakta tesadüfen karşılaştığı komşusuna babasının ölümü nedeniyle başsağlığı dilediğini ancak aynı günün akşamı komşusunun kendisine Facebook’tan arkadaşlık ve “Bugün güneş senin için doğsun, aramak istersen telefonum” mesajı göndermesi üzerine mesajdan rahatsız olarak engellediğini belirtti.

Buna karşın sanığı farklı hesaplar açarak kendisini ısrarla takip etmeye çalışması ve “Çok güzelsin”, “Çok tatlısın” , “Sensiz yaşamaya hiç canım kalmadı” gibi mesajlar atmaya devam etmesi üzerine şikayetçi olan mağdurun talebiyle açılan davada mesajları gönderen komşu cinsel taciz suçundan mahkum oldu.

Avukatının temyiz taleplerine Yargıtay’da 2019 yılındaki kararında bunu onadı.

rıdvan.jpg
Rıdvan Yıldız /Fotoğraf: facebook.com/ avridvanyildiz

 

"Sadece stalk için hesap açanlar var"

Kararı değerlendiren Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları- Sosyal Medyada Hukuk kitabının yazarı Avukat Rıdvan Yıldız , sadece stalk yapmak için insanların sahte hesaplar bile açabildiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu noktada genele açık paylaşımları beğenmek, ölçülü yorumlar yapmak, birisini takip etmek, mesaj atmak tek başına suç değildir. Ancak rahatsızlık verme durumuna geldiği halde aynı davranışlarda ısrar edilmesi birçok suç tipini meydana getirebilir.

“Seviyorum demek de kurtarmaz”

Zonguldak’taki kararı hatırlatan Yıldız,  sanığın mahkemede sevdiği, hayran olduğu ve beğendiği için yorum yaptığı yönünde savunmalarının da geçerli kabul edilmediğini hatırlatarak, “Yani sosyal medya üzerinden ısrarla yapılan yorumlar, atılan mesajlar cinsel taciz sayılabilecektir. Bunun dışında sadece rahatsız vermek durumunda ise huzur ve sükunu bozma suçu söz konusu olacaktır” diye konuştu.

“Reddedilmesine rağmen arkadaşlık isteği göndermek suç teşkil edebilir”

“Hiç tanımadığı birine sosyal medyada arkadaşlık isteği göndermenin ya da mesaj göndermenin hukuki bir sakıncası var mı?” sorusuna ise Yıldız şu şekilde cevap verdi:

İçeriği suç oluşturmuyorsa sadece mesaj atılması ya da arkadaşlık isteği göndermek suç oluşturmaz. Ancak rahatsızlık belirtilmesine, reddedilmesine rağmen ısrarla bu mesajlar ve istekler devam ederse bu durumda suç meydana gelecektir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU