Kurtulmuş: Döviz Türkiye'de eski haline doğru gelecektir

Gündemi değerlendiren Kurtulmuş, dövizin yükselmesine ilişkin, “Türkiye bunlara pabuç bırakmaz. Tedbirli olacağız, uyanık olacağız, bu süreci vatandaşa zarar vermeden atlatmaya çalışacağız” dedi

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, 24 TV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin koronavirüs salgını sürecindeki normalleşme adımlarının ne olacağını dair açıklama yapan Kurtulmuş, normalleşmenin eski hayata geri dönüleceği anlamına gelmediğini, ortada hala virüs taşıyan çok sayıda insanın bulunduğunu ve sıkı şekilde hijyen şartlarına uyulması gereken olağanüstü bir sürecin olduğunu söyledi. 

Kurtulmuş, "Normal dışı sürecin şartlarını, normal olarak kabul etmemiz lazım. Kontrol altına alınmaya başlanmış olan pandemiyi, bir şekilde kontrol altında tutabilmek için önce her birimizin tek tek hayatlarımızı kontrol etmemiz lazım. Yeni normal dediğimiz şey budur." ifadelerini kullandı. 

“Ramazan Bayramı ile ilgili karar önümüzdeki günlerde verilecek”

Salgın tedbirlerinin Ramazan Bayramı'nda nasıl uygulanacağıyla ilgili Kurtulmuş, "Bununla ilgili karar önümüzdeki günlerde verilecektir. Bekleyip göreceğiz. İşi belli bir noktaya getirmişken eski alışkanlıklarımızı sürdüreceğiz diye bazı şeyleri berbat etmemiz ya da ortadan kaldırmamız söz konusu olmaz" dedi. 

Salgının yeni bir dalga beklenip beklenmediğine ilişkin Kurtulmuş şunları kaydetti:

İşin doğası gereği, bu pandemi bütün dünyada yenilmeden tamamen ortadan kalktığını kimse söyleyemez. Dolayısıyla topyekün küresel bir mücadele verilmesi lazım. Bu mücadelede, dünyanın her yerinde bu iş sıfırlanana kadar yapılması gereken de tek tek her bir yerin, nerede vaka görüldüyse oranın lokalize edilerek, mikrobun yayılmasını mümkün olduğunca önlemektir. Yeni dalga olur mu? Bu mikrobun aşısı bulunmadan, tedavisi tam manasıyla bulunmadan bu anlamda da 'Tam olarak bu işten kurtulduk.' demek mümkün değil.

"Döviz Türkiye'de eski haline doğru gelecektir"

Türkiye piyasalarındaki döviz artışına ilişkin de değerlendirme yapan Kurtulmuş, "Dünyada hemen hemen bütün gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir şekilde döviz hareketlendi, dolar yükselmeye başladı. Türkiye bu anlamda döviz kurları makul seviyede yükselen ülkelerden birisidir” dedi.

Kurtulmuş şöyle devam etti:

İçinde bulunduğumuz şartlarda dünya ekonomisinde büyük bir finans açığının ortaya çıkacağı biliniyor. Rezerv para hangisi? Dolar. Dolayısıyla bu paranın sanal olarak ortaya koymuş olduğu bu güç dolayısıyla dövizin yukarı doğru hareketlendiği bir dönemden geçiyoruz. Türkiye bu saldırının başlangıcından bu yana, yaklaşık yüzde 16 belki dün akşamkilerle birlikte yüzde 18 civarında olacak bir kur artışı ile karşı karşıya kalmıştır. Ama şunu çok rahat söyleyebilirim, küresel şartlar normalleşmeye başladıkça, belirsizlikler ortadan kalkacak, döviz Türkiye'de eski haline doğru gelecektir.

“Küresel finans saldırısı olduğu görülüyor”

Kurtulmuş, "Bunun bir küresel finansal saldırı olduğu hissi sizde de uyandı değil mi?" sorusu üzerine, durumun öyle göründüğünü dile getirdi. 

Türkiye’ye karşı algı operasyonlarının da yapılmaya çalışıldığını aktaran Kurtulmuş, "Dövizin yükselmesini sağlamak demek, vatandaşımızın alım gücünü o kadar azaltmak demek. Türkiye bunlara pabuç bırakmaz. Tedbirli olacağız, uyanık olacağız, bu süreci vatandaşa zarar vermeden atlatmaya çalışacağız." dedi.

Pandemi sürecinde bazı ülkelerin zorluklar karşısında durmakta zorlandığını ifade eden Kurtulmuş şunları kaydetti:

Çok büyük ülkeler zannettiğimiz ülkelerin aslında kağıttan kaplanlar olduğunu gördük. Sonuçta Avrupa ülkeleri ve ABD'nin bu süreçte zor durumda kaldığını gördük. Pandemiye tedbir geliştirememek başka bir şey, sistemin zayıflıklarının görülmesi başka bir şey. Özellikle sağlık sigortanız yoksa, gittiğiniz hastanelerde bakılmadığınızı, bunun ortaya çıkardığı büyük sosyal çöküşün ortaya çıktığını gördük.

Kurtulmuş ayrıca, Türkiye’nin maske üretim sayısının artırdığını ve hatta ventilatörlerin milli imkanlarla üretebileceğinin görüldüğünü ifade etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU