ABD'li kadın futbolcuların açtığı 66 milyon dolarlık "eşit ücret" davası reddedildi

Amerika Kadın Milli Takımı oyuncularının, erkek milli takım futbolcularıyla eşit ücret alma talebiyle açtıkları davanın "avukatların mahkemeye sundukları gerekçelerin yetersizliği" nedeniyle reddedildiği açıklandı

Fotoğraf: Reuters

ABD Kadın Milli Takımı oyuncularının, erkek milli takım futbolcularıyla eşit ücret alma talebiyle açtığı dava reddedildi.

Ülke basınında yer alan haberlerde, kadın ve erkek milli takım oyuncuları arasında ücret eşitsizliği olduğu gerekçesiyle Mart 2019'da ABD Futbol Federasyonuna karşı açılan davanın mahkeme tarafından reddedildiği belirtildi.

Gerekçeli kararda, kadın futbolcuların avukatlarının ücret eşitsizliği gerekçesiyle mahkemeye sunduğu gerekçelerin yetersiz olduğu bildirildi. Davaya konu 2015-2019 döneminde kadın futbolcuların daha çok karşılaşmaya çıktığı ve bu sebeple milli takımdaki maç başı ve toplam ücretlerinin erkeklerden fazla olduğu ifade edildi. Bu farkın kadın oyuncular birliğinin federasyonla yaptığı anlaşma gereği alınan garanti ücretlerden de kaynaklandığı kaydedildi.

Öte yandan mahkemenin, seyahat ve antrenman gibi çalışma şartlarındaki eşitlik konusunda yargı sürecinin devamına ilişkin karar verdiği aktarıldı.

Davayı açan 28 kadın milli takım oyuncusu, "eşit ücret yasası" gereği federasyondan 66 milyon dolar tazminat talep etmişti.

 

 

New York Belediye Başkanı da desteklemişti

Megan Rapinoe, Alex Morgan, Carli Lloyd gibi yıldızlardan oluşan ABD Kadın Milli Takımı'nın kazandığı 2019 Dünya Kupası'nın New York'ta düzenlenen kutlamalarına, belediye başkanı Bill de Blasio'nun açıklamaları çok konuluşmuştu. 

Blasio, burada yaptığı konuşmada, takımı tebrik edip, kadın-erkek ücret eşitliği çağrısı yaparak, "ABD, eşit ücret ödeyin" demişti. 

New York Belediye Başkanı ayrıca, ülkede kadın ve erkek çalışanlara eşit ücret verilerek, kadınların onurlandırılacağını vurgulamıştı. 

Takım oyuncuları da yaptıkları konuşmada, kadın-erkek ücret eşitliği çağrısında bulunmuştu.

 

 

ABD Futbol Federasyonu Başkanı: Kadınlara erkeklerden daha fazla ödedik

"Eşit ücret" konusuyla ilgili farklı bir yorum da ABD Futbol Federasyonu Başkanı Carlos Cordeiro'dan gelmişti. 

"Kadınlara erkeklerden daha fazla ödedik" açıklamasını yapan başkan Carlos Cordeiro, federasyonun 2010-18 arasında maaş ve prim olarak kadınlara  34 milyon 100 bin dolar, erkeklere ise 26 milyon 400 bin dolar ödediği bilgisini paylaşarak, bu toplama sağlık sigortası gibi sadece kadınlara sunulan sosyal yardımların değerinin dahil edilmediğini belirtmişti. 

 

Megan Anna Rapinoe - AFP.jpg
Megan Rapinoe, 2019'da turnuvanın en değerli oyuncusu seçilmişti / Fotoğraf: AFP

 

ABD Erkek Milli Takımı FIFA'nın 2018 Dünya Kupası'na katılamazken, kadınlar, 1991, 1999 ve 2015 yıllarının ardından 2019'da FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nı  4. kez müzesine götürmüştü. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU