Dünyanın en sağlıklı ülkeleri sıralamasında İspanya birinci oldu, Türkiye 51. sırada

Bloomberg tarafından hazırlanan "En Sağlıklı Ülkeler Endeksi"nde İspanya, İtamlya ve İzlanda ilk üç sırayı paylaştı

En Sağlıklı Ülkeler Endeksi'nde ortalama yaşam beklentisi, çevresel faktörler, sigara kullanımı ve obeziteyle mücadele gibi farklı kriterler dikkate alınıyor. Liste 169 ülkeyi kapsıyor. Endekste 2017'de Türkiye 54. sıradaydı, 2019'da ise 51'e yükseldi.

Katar, Bahreyn, Kosta Rika, Türkiye'yi geride bırakan ülkeler arasında.

 

 

2019 Endeksi'nde ilk 10'da ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri yer aldı. İspanya, İtalya ve İzlanda'yı Japonya takip etti. Asya'nın en sağlıklı ülkesi olarak öne çıkan Japonya'nın yanı sıra Avustralya, Singapur, İsrail de ön sıralarda yer aldı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, İspanya, en yüksek yaşam beklentisine sahip Avrupa Birliği ülkesi. İspanya'da ortalama yaşam beklentisinin 2040'a kadar 86'ya çıkması bekleniyor. Bu durumda İspanya bu alanda dünya lideri olacak. İspanya'yı Japonya, Singapur ve İsviçre'nin izleyeceği tahmin ediliyor.

İspanya'da çocuk, kadın ve yaşlılara yönelik önleyici sağlık hizmetleri sayesinde son 10 yıl içinde kalp-damar hastalıkları ve kanserden ölümlerde azalma görüldü.

'Akdeniz diyeti kalp hastalıklarını azaltıyor'

Araştırmacılar, İspanya ve listede ikinci sırada yer alan İtalya'daki beslenme alışanlıklarının bu ülkelerin sağlık düzeyini açıklayabilecek önemli bir gösterge olduğu görüşünde.

Navarra Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin araştırmasına göre sızma zeytinyağı ve fındık-fıstıkla destleklenen Akdeniz diyetinde, az yağın tercih edildiği beslenme tarzına göre daha az kalp rahatsızlığı görülüyor.

 

 

ABD'de obezitenin yaygın olmasının yanı sıra artan uyuşturucu kullanımı dünyanın en büyük ekonomisinin sıralamada gerilemesine neden oldu. Kuzey Amerika'da, 16'ncı sırada yer alan Kanada, ABD ile Meksiya'yı geride bıraktı. Listede Küba, 35'inci sıradaki ABD'nin beş basamak önünde yer aldı.

ABD'de ortalama yaşam beklentisinin düşüklüğü, uyuşturucu kullanımı ve beslenme alışkanlığına bağlanıyor.

Listenin alt sıralarında ise Afrika ülkeleri var. Son 30'daki ülkelerin 27'si Sahra Altı Afrika'sında. Diğer üç ülke Haiti, Afganistan ve Yemen.

 

DAHA FAZLA HABER OKU