Facebook, koronavirüsü dünya çapında takip edecek bir proje başlatacak

Zuckerberg, Facebook katılımcılarının verilerine yalnızca sağlık araştırmacılarının ulaşabildiğini ve platformun sonuçlara erişemediğini vurguladı

Mark Zuckerberg (Reuters)

Mark Zuckerberg, Facebook'un koronavirüsü dünya çapında takip edecek bir proje başlatacağını söyledi.

Yakın zamanda, Kovid-19'un ABD'deki yayılışını takip etmek için kullanıcılarına belirtilerini soran bir anket yaymaya başlayan şirketin patronu, bunu yakında tüm dünyada kullanılabilir hale getireceklerini söyledi.

Bugün ilk bulgularını yayımlayacak araştırma, Carnegie Mellon Üniversitesi'yle birlikte yürütülüyor. Zuckerberg, Facebook katılımcılarının verilerine yalnızca sağlık araştırmacılarının ulaşabildiğini ve platformun sonuçlara erişemediğini vurguladı.

Zuckerberg, araştırmacıların haftada yaklaşık bir milyon yanıt aldığını ve sonuçların kamuya açık diğer vaka bilgileriyle halihazırda örtüştüğünü söyledi. Bu nedenle Facebook, yanıtların hastalığın yayılışını tahmin edecek kadar güvenilir olacağını ve hastalığın ilçelerde nasıl yayıldığına dair kesin bilgiler vereceğini umuyor.

Zuckerberg, Washington Post'ta yayımlanan makalede, "Sonuçlar, bazı New York banliyölerinde halkın yaklaşık yüzde 2 ile 3'ünün Kovid-19 benzeri belirtiler yaşadığını gösteriyor" diye yazdı.

Zuckerberg, Facebook'un araştırmacılara "benzersiz bir şekilde yardımcı olabileceğini" söyledi ve bu tür verilerin oluşturulmasında sosyal ağların rolünün önemini övdü.

Kimliğini bildiğimiz çok sayıda kişiye anketi ulaştırarak önyargıları düzeltmek için yeterli sinyali hızlıca üretebilir ve örneklemin doğru oluşturulmasını sağlayabiliriz.

Zuckerberg, Facebook'un anketi tüm dünyaya yaymanın yanı sıra her yerdeki araştırmacıların sonuçlara erişimini sağlayacak bir mekanizma geliştireceğini söyledi.

Bunun, önümüzdeki hafta ve aylarda karar verirken bu tür kesin verilere sahip olmayabilecek tüm dünya hükümetlerine ve halk sağlığı görevlilerine yardımcı olacağını umuyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zuckerberg şirketin, kişisel koruyucu ekipman gibi kaynaklara yönelik ihtiyaçları araştıran ve tahmin eden yapay zeka aygıtları gibi yardımlar da sağlamak için dünya çapından üniversite, sağlık kuruluşları ve hükümetlerle işbirliği yaptığını söyledi.

Koronavirüs salgınına yönelik yardım çabalarına rağmen Facebook, birçok yanlış bilgi ve benzeri sorunlu mesajların yayılmasına hizmet eden bir platform haline gelmekle eleştiriliyor. Şirket, yanlış bilgilendirme karşıtı kampanyalardan grup video sohbetlerini geliştirecek yeni ürün özelliklerine kadar virüse karşı bir dizi yanıtı uygulamaya geçirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU