Doktor Kalyoncu: Koronavirüs plasenta yoluyla bebeğe geçemiyor

“Enfekte anneler ve bebekleri gözetim altında tutularak yapılan araştırmalarda anne sütünde herhangi bir virüse rastlanmadı”

Fotoğraf: AA

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktor Şenol Kalyoncu, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) anne adaylarından bebeğe geçemeyeceğini söyledi.

Hürriyet yazarı Hande Fırat, bugünkü köşe yazısında Şenol Kalyoncu’nun açıklamalarına yer verdi.

Kalyoncu’nun hamilelerle ilgili açıklamaları şöyle:

Aylardır yapılan gözlemlerde gebelerin enfeksiyona daha açık olduğuna dair bir bulguya rastlanmadı. Ancak gebeliğin başında bir immünsupresyon (bağışıklık baskılama) olduğu ve hamilelerin her türlü hastalığa daha kolay yakalandığı bilinmektedir.

Gebelerin de virüsle mücadele kapsamında aynı kurallara uyması ve hijyene dikkat etmeleri gerekli. Dışarı çıkılması gerektiğinde izolasyon kurallarına uymak, dengeli ve düzenli beslenmek, vitamin desteklerini almak, dışarıdan söylemek yerine ev yemeklerini tercih etmek, sıvı alımına dikkat etmek ve ev içinde de olsa hareket etmeye özen göstermeleri önemlidir.

COVID-19 sebebiyle kontrolleri aksatmamak ve planlanan tarihlere uymak gerekli.

Şu anki bilgilerimize göre koronavirüs plasenta yoluyla bebeğe geçemiyor. Yani anne enfekte olsa bile bebeğe bulaşmıyor.

Bir diğer merak edilen konu ise bebeği emzirmekle alakalı. Yine enfekte anneler ve bebekleri gözetim altında tutularak yapılan araştırmalarda anne sütünde herhangi bir virüse rastlanmadı. Anne COVID-19 virüsüne sahip olsa bile bebek gerekli hijyen kurallarına uyulduğunda bu virüse yakalanmıyor.

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU