Türkiye’nin en büyük hayvan hastanesi her yıl binlerce hasta hayvanı iyileştiriyor

Hastanedeki 60 veteriner yılda 50 bin hayvanı tedavi ediyor

Hastanede hayvanlarla sahipleri arasında zaman zaman duygusal anlar yaşanıyor / Fotoğraf: Erdem Şahin

Erdem Şahin - The Independent

Bileğini incitmiş bir at, kanatlarındaki tüyleri yolan, strese girmiş bir papağan ve bir gözü iltihaplanmış bir tavus kuşu, Türkiye’deki en büyük hayvan hastanesinde son zamanlarda tedavi gören hastalardan sadece bazıları. 

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi Veterinerlik Araştırma ve Uygulama Hastanesi 1987’de açıldı ve her yıl binlerce hasta hayvanı tedavi ediyor. Merkezi iki yıl önce ziyaret eden Erdem Şahin, 60 veterinerin hasta hayvanları nasıl sağlıklarına kavuşturduğunu görmek için hastaneyi bir kez daha ziyaret etti.

Karşılaştığı ilk hasta bir sepetin içinde acı çekiyor görünen bir köpekti. Adı Duman olan köpeğin kabızlık sorunu yaşadığı ortaya çıktı. Şahin’e göre beş günlük bir tedavinin ardından Duman “çok mutlu ve rahatlamış” görünüyordu. 

Bir bebek bezi giydirilmiş sedyedeki bir başka köpek kanser tedavisi görüyordu. Köpeğin önünde uzun ve zorlu bir yol beklerken, onu tedavi eden veteriner ise hayvanın geleceğiyle ilgili umutluydu. 

Hastane iç hastalıkları, cerrahi, doğum, suni döllenme ve vahşi hayvan üremesi olarak uzmanlaşmış beş bölüme ayrılmış durumda. 24 saat personeli olan bir acil servisi de var. 

Hayvan Hastalıkları ve Ekoloji Bölümü Başkanı Doktor Serhat Özsoy, şehrin bir başka bölgesinde bulunmuş kanadı kırık vahşi bir şahini tedavi ediyordu. Kuş iyileşir iyileşmez vahşi doğaya geri bırakılacak. 

Çoğunluğu evcil hayvan olmak üzere yılda 50 bin hayvanı tedavi eden hastane, hayvanların sahipleri tarafından ödenen veteriner faturalarıyla finanse ediliyor. 

 
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 
 
https://www.independent.co.uk/environment/

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU