Cihatçı Jack: İngiltere’ye dönmek istiyorum ama kimsenin umurunda değil

“Eğer İngiltere beni kabul etseydi geri dönerdim. Orası benim evim. Ama bunun olacağını sanmıyorum”

Peter Stubley – The Independent

İngiltere’den beş yıl önce ayrılarak Suriye’ye giden “Cihatçı Jack” lakaplı İngiliz terör şüphelisi Jack Letts, İngiltere’ye dönmek istediğini söyledi.

IŞİD üyesi olmakla suçlanan ancak bunu kabul etmeyen ve iki yıldır bir Kürt hapishanesinde tutulan Oxford doğumlu Letts, ITV News’a verdiği röportajda annesini, etli böreği ve Doktor Who dizisini özlediğini belirtti. Letts şu ifadeleri kullandı:

 

“Eğer İngiltere beni kabul etseydi geri dönerdim. Orası benim evim. Ama bunun olacağını sanmıyorum. Kimse gerçekten umursamıyor.”

 

2015’teki 130 kişinin yaşamını yitirdiği Paris terör saldırılarıyla ilgili bir soru üzerine Letts şunları söyledi:

 

“Dürüst olmak gerekirse o zaman bunun iyi bir şey olduğunu düşündüm (…) Rakka’da yaşayıp koalisyon jetleri tarafından her beş dakikada bir bombalanırken kelimenin tam anlamıyla canlı canlı yanan çocuklar gördüm.  Savaşın size yaptığı şey şu, o zamanlar şöyle bir düşünceniz oluyor, ‘Bu neden onlara olmasın ki?’ Ama sonra onların bununla bir ilgisi olmadığını anladım.”

 

Suriye’yi terk etmeye çalışırken YPG tarafından yakalanan ve son iki yılı bir Kürt hapishanesinde geçiren Jack Letts’in İngiltere’yle kurduğu tek bağlantı, Kızıl Haç’ın kendisine teslim ettiği ailesinden gelen sansüre uğramış mektuplar oldu.

İngiltere’deki hayatla ilgili neleri özlediğinin sorulması üzerine Letts şunları söyledi:

 

“En çok insanları özledim. Annemi özledim. Kulağa biraz çocukça geldiğini biliyorum. Sadece bir telefon görüşmesi istiyorum. İngiltere benim için bunu yapabilir mi bilmiyorum ama sadece anneme telefon etmek istiyorum. Annemle görüşmeyeli iki yıl oldu. Muhtemelen isteklerde bulunabilecek bir durumda değilim ama eğer bir istekte bulunabilseydim, gerçekten bunu isterdim. Annemi özledim.”

 

Letts ayrıca etki börek yemeyi ve Doktor Who dizisini izlemeyi de özlediğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Iraklı bir kadınla olan evliliğinden olan oğlunu hiç görmediğini ve karısının yerini bilmediğini söyleyen Letts, Kürt kamplarında tutulan kadın ve çocukların evlerine dönmesine izin verilmesini umduğunu belirtti.

Sonradan Müslümanlığı seçen ve 2014’te 18 yaşındayken okuldan ayrılarak Suriye’ye gitmek üzere yola koyulan Letts, önce Ürdün’e giderek Arapça öğrendi, ardından Kuveyt’e oradan da Irak’a geçti ve son olarak Suriye’nin Rakka kentinde yaşamaya başladı. 

Jack Letts’in bu açıklamaları, 15 yaşında İngiltere’yi terk ederek Suriye’ye giden ve şimdi yeni doğan oğluyla birlikte ülkesine dönmek istediğini söyleyen IŞİD gelini Şamima Begüm’ün İngiliz vatandaşlığından çıkarılmasının hemen ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanadalı John Letts ve İngiliz Sally Lane’in çocuğu olan Jack Letts’in çifte vatandaşlığı bulunuyor ancak henüz iki ülkeden de Letts’in durumuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Jack Letts’in ebeveynleri İngiltere’de, oğullarına para göndererek terörü finanse etmekten yargılanıyor. Çift bu suçlamayı reddediyor ve oğullarının Suriye’ye mültecilere yardım etmek için gittiğini savunuyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü ise konuyla ilgili olarak ITV News’a yaptığı açıklamada İçişleri Bakanı Sajid Javid’in, önceliklerinin İngiltere’nin ve İngiltere’de yaşayan insanların güvenliği olduğu yönündeki sözlerini hatırlattı.  

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU