3 çocuğa gözaltında işkence iddiası için 65 baro devrede

Çocuklara işkence iddiası nedeniyle Van Barosu ve Emniyet Genel Müdürlüğü arasındaki karşılıklı suç duyurusu restleşmesi sonrasında 65 baronun imzasıyla açıklama yapıldı

Van Emniyet Müdürlüğü, Abdullah Öcalan’ın yakalanıp Türkiye’ye getirilişinin 20. yıldönümü olan 15 Şubat 2019'da eyleme hazırlandıkları iddiasıyla çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlardan 11’i 18 yaşın altındaki çocuklardı. O gün gözaltına alınan O.D., Ş.Y. ve Ö.S.’ye Van Asayiş Şube Müdürlüğü'nde işkence yapıldığı öne sürüldü.

Kendi anlatımlarına göre ters kelepçe takılan çocuklar darp edilmiş, birinin kafası klozete sokulmuş, hakaret ve tehdide uğramıştı.

Suç duyurusu yapan Baro'ya suç duyurusu

Kötü muamele gördüklerine dair doktor raporu alan çocuklar adına Van Barosu, ilgililer hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) 19 Şubat günü bir basın açıklamasıyla işkence ve kötü muamele iddialarını reddetti ve olaya müdahil olan Van Barosu hakkında suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Bu kez Van Barosu bir basın toplantısı düzenleyerek, açıklamanın Baroyu hedef gösterici ve kriminalize edici olduğunu öne sürerek EGM hakkında suç duyurusunda bulundu.

65 Baro Van Barosu'na destek verdi

Van Barosu konuyla ilgili bir açıklama yaparken, yazılı metne 65 Baro imza koyarak destek verdi.

Açıklamada özetle şöyle denildi:

“1136 sayılı Avukatlık kanunun 76. Maddesi Barolara ‘İnsan haklarını savunmak ve korumak’ görevini vermiştir. Van Barosu tam olarak da Avukatlık Kanunu’nun kendilerine görev olarak yüklediği insan haklarını savunmak ve korumak adına hareket etmiştir. 

Gözaltındaki çocuklarla görüşülmüş, çocukların beyanları tutanağa bağlanmış, çocukların savcılık ifadelerinde de bu hususları belirtmeleri ve doktor raporlarının da bunu teyit etmesi üzerine sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. 

Dolayısıyla gözaltında işkence ve fena muamele nedeniyle sorumlu emniyet personelleri hakkında derhal soruşturma açılması ve bu konuda açıklama yapılması gerekirken, iş bu işkence ve fena muamelenin ortaya çıkarılmasında etkin rol oynayan Baro ve avukatlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasının kabul edilir bir tarafı bulunmamaktadır. 

Haklarındaki suçlama ne olursa olsun hiç kimseye gözaltında iken işkence yapılamaz ve fena muamelede bulunulamaz. Bulunan görevliler hakkında derhal gereği yerine getirilmelidir” 

DAHA FAZLA HABER OKU