Gezi eylemlerine 6 yıl sonra iddianame: Kavala ve Alabora dahil 16 şüpheliye ağırlaştırılmış müebbet isteniyor

Gezi eylemleri iddianamesiyle Osman Kavala için tutuklandıktan 16 ay sonra iddianame hazırlanmış oldu

Gezi olaylarıyla ilgili 6 yıl sonra 16 kişi hakkında dava açıldı

İddianamede şüphelilere "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlaması yöneltildi. 

16 şüpheliye “darbeye teşebbüs, mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme” gibi 10 ayrı suçlama da yöneltildi. Şüpheliler  Gezi Parkı eylemlerine ilişkin Türkiye'de meydana gelen tüm olaylardan sorumlu tutuluyor.

İşadamı Osman Kavala, oyuncu Mehmet Ali Alabora ile eşi Ayşe Pınar Alabora, gazeteci-yazar Can Dündar, Ali Hakan Altınay, İstanbul Mimarlar Odası yöneticisi Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, İnanç Emekçi’nin isimleri şüpheliler arasında yer alıyor.
 


Can Dündar'ın aralarında bulunduğu 6 sanık hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İddianamede, dönemin hükümeti ve 746 kişi müşteki sıfatıyla yer aldı. Şüphelilerin "2013'te meydana gelen olayların ve eylemlerin finansmanı ile koordinasyonunun sağlanmasına yönelik" eylemlerine de iddianamede yer verildi. 

Tüm şüpheliler hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede, bazı şüphelilerin "mala zarar verme", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması", "ibadethane ve mezarlıklara zarar verme", "ateşli silahlar kanuna muhalefet", "nitelikli yağma" ve "nitelikli yaralama" gibi suçlardan da değişen oranlarda hapisle cezalandırılması istendi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 657 sayfalık iddianameyi İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme iddianameyi 15 gün içinde kabul etmek zorunda, süre aşılırsa, iddianame kabul edilmiş sayıılacak.

DAHA FAZLA HABER OKU