ABD'den Suriyeli Kürtlerle temas... CENTCOM Komutanı Votel: Şu anki aşamada tüm güçlerimizi çekme noktasında değiliz

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel, Suriye'de Mazlum Kobane ile ABD'ye ait bir hava üssünde bir araya geldi

Fotğraf: AA - Joseph Votel

Amerikan medyasına konuşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Kobane, görüşmede ABD'den hava desteği ve sahada destek kuvveti istediklerini ifade etti.

Joseph Votel ise görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada, "Bizden yapmamızı istedikleri şeyleri tabii ki biliyoruz. Ancak bu şu anda gittiğimiz bir yol değil" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın aralık ayında verdiği çekilme talimatını uyguladıklarını belirten General Votel, uluslararası askeri bir gücün de bölgede kalarak IŞİD’le mücadeleye katkı sağlaması gerektiğini söyledi.

"Bizden isteneni anlıyoruz ancak şu anki noktada tüm güçlerimizi çekme noktasında değiliz" diyen Votel, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu anki tartışma ABD'nin bölgede kalıp kalmaması değil, koalisyon güçlerinin bölgeden ne yapıp yapamayacağına bakıyoruz. Bin ile bin 500 uluslararası koalisyon gücünün Suriye’de IŞİD’le mücadele için kalmasını umuyoruz"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’den İstanbul ve Kobani’de 2 ayrı görüşme daha

Dün ABD’li bir heyet İstanbul’da Suriye muhalefeti ile bir başka ABD’li heyet ise Kobani’de Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) yetkilileri ile görüştü.

ABD Dişişleri Bakanı Yardımcısı ve Suriye Özel Temsilcisi Joel Reborn ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) yetkilileri İstanbul’da bir görüşme gerçekleştirdi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı Abdulbasit Hemo, “Görüşmede ‘güvenli bölge’ ile ABD’nin Türkiye, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve koalisyon devletleri ile yaptığı görüşmelerin sonucu değerlendirildi” dedi.

ABD heyetinin Türkiye, DSG ve koalisyon devletleri bir anlaşmaya varmak için çabalarını devam ettireceklerini ve bu konuda önemli adımlar kaydettiklerini söylediklerini ifade eden Hemo, şöyle devam etti:

“ABD güvenli bölge için gözlem noktaları oluşturmak istiyor ve güvenli bölgenin idaresi için teknik bir komite kurmak üzere Türkiye ile anlaşma çabasında.”

Ayrıca Uluslarararası Koalisyon Suriye Danışmanı Wilham Robak başkanlığındaki ABD’li bir heyette Kobani’deki ABD askeri üssünde ENKS heyeti ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bilgilere göre görüşmede ‘güvenli bölge’ konusu da ele alındı.

ABD’li General: SDG Esad veya Rusya ile anlaşırsa askeri desteği keseriz

Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan koalisyonun Amerikalı komutanı Paul Lacamera da iki gün önce yaptığı açıklamada, ana unsurunu YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) için "Bizim ortağımız olarak kaldıkları sürece eğitmeye ve silahlandırmaya devam edeceğiz" demişti. 

Amerikan yasalarının Rusya ile Esad'ın ordusunun işbirliğini yasakladığını belirten Lacamera, "SDG, bizim ilişki kurmadığımız Şam yönetimine ya da Ruslara giderse ilişkimiz kesilir, ortaklık biter ve askeri desteği keseriz” diye konuşmuştu. 
 

DAHA FAZLA HABER OKU