Singapur’da 1 metre mesafeyi korumayana hapis ve 7 bin dolar para cezası

Koronavirüs salgınının ilk kez görüldüğü ülkelerden Singapur’da sokağa çıkma yasağı alınmasa da sokakta sosyal mesafesini korumayana hapis, para, bazen de ikisinin birden olduğu cezalar geliyor

Fotoğraf: Reuters

680’den fazla kişinin koronavirüsten enfekte olduğu, iki kişinin de yaşamını yitirdiği Singapur’da bir metrelik sosyal mesafeyi korumayanlara çok sert cezalar geliyor. 

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan basın açıklamasına göre uzun süren etkileşimlerde araya bir metre mesafe koymayanlar, 10 bin Singapur dolarına (yaklaşık 7 bin ABD doları) kadar para cezası ya da altı aya kadar hapis veyahut ikisiyle birden cezalandırılacak. 

Karar, yere sabitlenmemiş oturma alanlarında, bilerek bir metreden az bir mesafede görüşenleri kapsıyor. Kamusal alanda sıra beklerken söz konusu mesafeyi koruyamayanlar da cezalandırılacak. 

Ceza uygulaması 30 Nisan’a kadar devam edecek. 

Akut solunum yolu yetmezliği semptomları gösterip, beş gün evinde kalması gerekmesine rağmen, evlerinden ayrılanlar da benzer cezayla karşı karşıya kalacaklar. 

Aynı şekilde yurt dışından gelip de 14 gün kendini karantinaya almayanlar da cezaya çarptırılacak. 

Vaka sayısındaki artış şubat ve mart başına göre hızlanan Singapur’da hafta başında da farklı önlemler alınmıştı. 

İş yeri ve okul dışında bir araya gelenlerin sayısı maksimum 10 kişi ile sınırlanırken, restoranlardaki en kısa mesafe de bir metre olarak belirlenmişti. 

Barların, kulüplerin, sinema ve diğer eğlence mekânlarının 30 Nisan’a kadar kapalı kalacağı ülkede alışveriş merkezleri ve restoranlardan müşteri sayılarını azaltmaları istendi ve tüm dini hizmetler askıya alındı. 

İlk vakaların görüldüğü ülkelerden olan, ancak sokağa çıkma yasağı kararı almayan Singapu’da iş yerleri ve hanehalkına destek paketinin değeri ise 33,6 milyar dolar. 


CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU