Kanada’daki Müslüman ailelerin toplumsal faciası… Neden boşanıyorlar?

“Kendi ülkelerinde sesleri duyulmazken Kanada’daki kanunlarla hakları güçlenen bazı kadınlar, intikamcı bir tavır takınabiliyor”

Hale Haşim, Sudan asıllı Kanadalı (Independent Arabia)

Aralarında Arap asıllı ailelerinde olduğu Kanada’ya göç eden aileler farklı faktörler yüzünden çöküş yaşıyor. Bunun en büyük sebebi Kanada toplumunun Arap toplumuna göre faklı olması ve bunun yarattığı kültürel şok. Ailelerin karşı karşıya kaldığı sosyal ve ekonomik zorluklar da cabası. Peki Arap ve Müslüman aileler Kanada’ya göç etmeden önce bunları biliyor muydu? Kanadalı-Arap kadınların ülkeye geldikten ve istikrar sağladıktan sonra eşlerinden boşanma isteğinin sebebi ne?

 

Birikmiş ailevi sorunlar ve boşanmaya iten zorluklar

Kanada’daki Sosyal Destek ve Entegrasyon için Müslüman Araştırma Merkezi’nin Müdürü Dr. Muhammed Babid, boşanma sorununun tüm toplumlarda ortaya çıktığını, ve Arap Toplumu’nun gençlerinin istisna olmadığını söyledi.

Babid “Boşanma sebeplerinden biri de, karı-kocaların Kanada’ya gelmeden önce de bazı sorunlar yaşıyor olması. Bir başka sebep, ailelerin göçten sonra beklenmedik zorluklarla karşılaşması. Dil sorunu, eşlerden birinin akademik yeterliliğe uygun iş bulmada yaşadığı sorun, bunun yanında toplumsal farklılıkların yarattığı kültürel şok. Bu sorunlar eşler arasındaki anlaşmazlıkları daha da aşılmaz hale getiriyor ve bu anlaşmazlıklar boşanmalara dönüşüyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Babid, ailelerin aklına koyduğu hayalleri Kanada’da gerçekleştirmek istediğini, ancak gerçeklerle karşılaştıktan sonra sarsıldıklarını söyledi ve şunları ekledi: Kadın ve erkeklerin rollerinin değişmesi de cabası. Çünkü buradaki kanunlar kadınlara eşit haklar veriyor. Bu da doğal olarak erkekleri sarsıyor. Erkeklerde topluma ayak uydurma sorumluluğunun oluşmasına sebep oluyor. Kendi yurtlarındaki zorlukları telafi etmek isteyen birçok kadın, çalışmayı ve okumayı erkeklerden daha fazla istiyor. Maddi kazancını güvence altına almak isteyen erkekler, niteliklerine uyuşmasa dahi basit işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Kadınların, eşlerine göre daha iyi bir işte çalışması da aradaki anlaşmazlıkları ortaya çıkarıyor. 

“Bazı kadınlar intikamcı bakış açısıyla yaklaşıyor”

Ülkelerinde sesleri duyulmayan kadınların, Kanada’daki kanunlarla güçlendiğini söyleyen Muhammed Babid, bunun sonucunda kadınların eşlerine intikamcı bir tavır takındığını kaydetti. 

“Müslüman Merkezi’nde ailelerin istikrarı için çabalıyoruz. Ailevi sorunlar yaşayan gençleri, Aile ve Sosyal Toplum Merkezi’mize davet ediyoruz. Burada kendilerine psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. 

 

Kanada toplumu ‘fobisi’

Filistin asıllı Kanadalı gazeteci İtidal Matir, Arap erkeklerinde ‘Kanada toplumu fobisi’ olduğunu söyledi. “Erkekler, eşlerinin topluma girip değişmelerinden korkuyor” dedi. Bazılarının Kanada’ya geldikten sonra eşlerine hakimiyet kurmak için daha baskıcı bir yola başvurduğunu söyleyen Matir, eşler arasındaki artan sorunların boşanmaya kadar vardığını aktardı.

 

Matir sözlerine şöyle devam etti:

“Kanada kanunları kadınları ve eşitliği savunuyor. Bu yüzden geçmişte sorun yaşayan çiftler, Kanada’ya geldikten sonra sarsılıyor. Kadınları boşanmaya itiyor. Bu yüzden aileler Kanada’ya gelmeden önce ülkedeki kanunlar ve sosyal toplum anlatılmalı ve böylece ailelerin bir arada kalabilmesi sağlanmalıdır”

 

Kadınlar üzerindeki erkek baskısı

Kanada’da yaşayan Mısır asıllı Lina Halid “Kanada’ya geldikten sonra eşimin Mısır’da başka bir karısı olduğunu öğrendim. Sürekli Mısır’a gidiyordu. İkinci eşini Kanada’ya getirmek için benden boşanmak istedi. Çünkü Kanada kanunları çok eşliliğe izin vermiyordu. Ben de boşanmadım ve 3 sene sabrettim. Hakkımda iftiralar attılar. Ben de çocuklarımın velayetini alma şartıyla boşandım” dedi.

"Hastalandığım için başka bir kadınla evlendi"

Sudan asıllı Hale Haşim ise, hareket kabiliyetini kısıtlayacak derecede hastalandıktan ve sürekli tıbbı yardıma muhtaç duruma düştükten sonra kocasının kendisini terk ettiğini söyledi. “Çocuklarımı alıp Sudan’a gitti ve oradan bana boşanma kağıdı gönderdi. Kanada’ya ilk geldiğimizde buradaki ortama alışamadı. Kendi niteliklerine uygun bir iş bulamadı. Çocuklarımızın buradaki çevreye ayak uyduramayacağını düşündü. Beni kadın başıma burada bırakıp terk etti. Çocuklarımı benden aldı. Burada tedavim devam ettiği için ülkeme de geri dönemiyorum” dedi. 

https://www.independentarabia.com/node/7856

Not: İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU