Adliyelerde koronavirüs etkisi: Duruşmalar salgın yüzünden erteleniyor

HSK’nın tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar dışındaki duruşmalar için erteleme önermesinin ardından birçok adliyeden erteleme haberleri gelmeye başladı

Fotoğraf: AA

Koronavirüs salgını birçok alanı olduğu gibi yargıyı da etkiledi. Başta büyükşehirler olmak üzere birçok kentte adliyelerdeki duruşmalar ertelendi. HSK ivedi sayılacak davalar hariç ertelenmesi yönünde tavsiye kararı almıştı

Başlangıcından 90 gün sonra Türkiye’ye sıçrayan koronavirüs salgını, hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Salgın yargıyı da vurdu. Başta büyük kentler olmak üzere birçok adliyede duruşmalar ertelendi.  

İstanbul Adalet Sarayı'nda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında, 14 Nisan'a kadar sadece tutuklu sanıkların yargılandığı davaların duruşmaları yapılacak.

Bu tarihe kadar olan duruşmalara ilişkin verilecek yeni tarihler ve ara kararlar taraflara tebliğ edilecek.

Ayrıca, tutuklu şüpheli ve sanıkların, adliyeye getirilmeden, cezaevinden SEGBİS aracılığıyla mahkeme salonuna bağlanacağı öğrenildi.

Personel hariç alınmıyor

Geçen hafta başlayan dezenfekte çalışmalarının sürdüğü Anadolu Adalet Sarayı'nda birçok duruşma ertelendi. Bazı hakimlerin aldığı kararla hakim odalarına, koridorlarına, kalemlerine, arşivlerine ve mahkeme salonlarına, mahkeme personeli hariç girişlerin tedbiren durdurulduğu öğrenildi.

Adliye içerisindeki icra müdürlüklerinin kapılarının önüne avukat ve vatandaşın içeriye girmesini engellemek için masa konulduğu ve çalışan personelin maske takarak önlem aldığı da gözlemlendi. 

Ankara Adliyesi’nde de aralarında FETÖ yargılamalarının da olduğu bir çok davanın duruşması ertelendi.  

Birçok davanın ertelendiği Gaziantep Adliyesi Adalet Komisyonu Başkanı Mustafa Alçık, mahkemelerin, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK), Kovid-19'a ilişkin tedbirler kapsamında gönderdiği yazı doğrultusunda kararlar aldıklarını söyledi.

HSK erteleme tavsiye etmişti

HSK, koronavirüse ilişkin tedbirler kapsamında, tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesinin mahkemelerce değerlendirilmesi konusunda cumhuriyet başsavcılıklarına, adalet komisyonu başkanlıklarına, bölge adliye ve bölge idare mahkemelerine yazı göndermişti.

Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerilerine işaret edilen yazıda, şu ifadeler yer almıştı:

Yargılama faaliyetlerinin yürütülmesinde herhangi bir soruna sebebiyet vermemek amacıyla, tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesi ile gerekli görülen hallerde SEGBİS uygulaması kullanılması hususunun mahkemelerimizce değerlendirilmesi, Kurulun önerileri doğrultusunda yeni tedbirlerin hayata geçirilmesi için gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi gerekmektedir.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU