Koronavirüs: Britanyalı bilim insanları hükümetin pek çok insanın hayatını tehlikeye attığını söyledi

Akademisyenlerden oluşan grup, sürü bağışıklığı planının "Birleşik Krallık'ın Ulusal Sağlık Sistemi'ni (NHS) daha da büyük baskı altına sokacağını" söylüyor

Birleşik Krallık'ta koronavirüsün zamanla nüfusun büyük bir kısmına yayılması ve böylece halkın sürü bağışıklığı geliştirmesi planlanıyor (AFP)

Yüzlerce bilim insanı, Britanya hükümetinin koronavirüs salgınına karşı tepkisinin "gerekenden daha fazla insanın yaşamını tehlikeye attığını" söyleyerek uyardı.

Birleşik Kralllık'ta (BK) yaşayan ve çalışan 295'ten fazla akademisyen, cumartesi akşamı yayımlanan açık mektupla Kovid-19'un yayılmasını kısıtlamak için acil önlemler alınması yönündeki çağrıları destekledi.

BK'nın "sürü bağışıklığının" sağlanması amacıyla kısıtlamaları erteleme stratejisini eleştiren bilim insanları, bunun Ulusal Sağlık Sistemi'ni (NHS) daha da büyük bir yük altına sokacağını öne sürdü.

Mektupta şu ifadelere yer verildi:

Sosyal mesafe önlemleri şimdi uygulamaya koyarak salgının büyümesi önemli ölçüde yavaşlatılabilir ve binlerce yaşam kurtarılabilir. Bugün itibarıyla alınan sosyal mesafe tedbirlerinin yetersiz olduğunu düşünüyoruz ve dünya genelinde diğer ülkelerde halihazırda uygulandığı gibi daha kısıtlayıcı ek tedbirlerin acilen alınması gerektiğine inanıyoruz.

On koronavirüs hastasının daha ölümünün doğrulanmasıyla neredeyse bir günde ikiye katlanarak 21'e ulaşan ölümlerin ardından yayımlanan mektup, BK Başbakanı Boris Johnson'ın da hızlı hareket etmesi konusunda üzerindeki baskıyı artırıyor. Doğrulanmış vakaların sayısıysa bin 140'a yükseldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hem Fransa hem de İspanya pek çok mağaza, kafe ve restoranın da kapatılmasını içeren kısmi tecrit uyguluyor. 21 binden fazla vakayla Çin dışındaki en yüksek vaka sayısının bulunduğu İtalya, çoktan tam tecrit uygulamaya başladı.  

Hükümet mektubu "planlanmış sonraki müdahalelerimizi yakında başlatacağız" diyerek cevapladı.

Hükümet sözcüsü, "SAGE'nin (hükümetin Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu) değerlendirdiği veri ve modellemeleri yayımlayacağız" ifadelerini kullandı.

Baş tıbbi yetkili ve baş bilimsel danışmanın tavsiyelerini almaya devam edeceğiz.

Öte yandan Sağlık Bakanlığı mektupta yöneltilen eleştirileri reddetti. 

Bakanlık sözcüsü, "Sürü bağışıklığı eylem planımızın parçası değil fakat salgının doğal bir yan ürünü" dedi.  

Amacımız hayatları kurtarmak, en hassas olanları korumak ve sağlık sistemimiz NHS üzerindeki baskıyı hafifletmek.

Mektup BK üniversitelerinde farklı alanlardan bilim insanları tarafından imzalandı. İmza verenler arasında matematik, biyoloji, tıp ve bilgisayar bilimleri bölümlerinden profesörler, öğretim görevlileri ve doktora öğrencileri yer alıyor.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU