Bir milyonu aşkın kişi iki seçim arası işsiz kaldı

Türkiye İş Kurumu verilerine göre geçen yılın aynı ayında 2 milyon 457 bin olan kayıtlı işsiz sayısı bir yılda yüzde 54 artarak 3 milyon 775 bine ulaştı. Bir yıllık kaybının yüzde 84’ü ise Ağustos 2018’den itibaren yaşandı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'na alınacak bin işçi için Zonguldak İŞKUR merkezi önünde oluşan kuyruk. Kaynak: AA

Türkiye’de son bir yılda 1.3 milyon kişi işsiz kaldı. Toplam işsiz sayısı 4 milyona yaklaştı. Toplam işsizlik oranı 24 Haziran'daki seçimlerinden bu yana yani son 6 ayda yüzde 25’ten fazla arttı.

 

 

 İŞKUR yalnızca Ocak 2019’da işten ayrılanların sayısını 226 bin kişi, son bir yılda İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirilenlerin sayısını ise 83 bin 416 kişi olarak açıkladı.

 

 

Krizden en çok inşaat işçisi etkilendi

Türkiye ekonomisinin lokomotifi inşaat, döviz kuru ve faizlerdeki yükseliş ile artan maliyetlerden en fazla etkilenen sektör oldu. Artan maliyetler ve düşen konut satışlarının etkisiyle son 6 ayda 545 bin kişi inşaat işçisi işten çıkarıldı.

Tahminler işsizliğin artacağı yönünde

TÜİK’in 15 Şubat'ta açıklayacağı genel işsizlik oranının ise yüzde 12’ye ulaşacağı öngörüldü.  TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), 15 Şubat’ta ilan edilecek Kasım-2018 dönemi işsizlik oranının, (2018-Ekim dönemine göre) 0,3 puan artarak yüzde 11,9 oranında gerçekleşeceğini tahmin etti.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu'nca açıklanan son nüfus verilerine göre "çalışma çağı" olarak adlandırılan 15-64 yaş grubunda bulunanların toplam nüfusun %67,8’si olduğu açıklanmıştı. Aynı açıklamada Türkiye’nin toplam nüfusunun 82 milyon 882 bin kişiye ulaştığı kaydedildi. 


 

 

TÜİK’in açıklayacağı genel işsizlik oranı, tarım dışı işsizlik oranı, istihdam oranı ve sanayi istihdamına dair tahminleri; bu verilerin kendi geçmiş değerleri ile GSYH ve Sanayi Üretim Endeksi’nin (SÜE) geçmiş değerlerini kullanarak gerçekleştirdi. SPM, 15 Şubat’ta açıklanacak kasım dönemi işsizlik verilerinde mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının 0,5 puan artarak yüzde 14; istihdam oranının ise 0,5 puan azalarak yüzde 47 seviyelerinde gerçekleşeceğini tahmin etti. Sanayi istihdamının ise ufak bir azalmayla 5 milyon 652 bin kişi seviyesine inmesi bekleniyor.

DAHA FAZLA HABER OKU