The Independent anketi: Çoğunluk Theresa May’in Brexit’i ertelemesini istiyor

Katılımcıların yüzde 53’ü İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ertelenmesini destekleyerek ikinci bir referanduma açık kapı bırakıyor

İngiltere Başbakanı Theresa May’i AB’den çıkış stratejisi konusunda Avam Kamarası’nda yeni bir hesaplaşma beklerken yapılan son bir anket halkın çoğunun Brexit’in ertelenmesinden yana olduğunu gösteriyor.

Brexit için verilen son güne 7 haftadan daha az bir zaman kalırken, The Independent adına yapılan özel ankete katılanların yüzde 53’ü, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının ertelenmesini istedi. Tablo bu haliyle ikinci bir referandum ya da Brüksel’le daha fazla pazarlık yapılması için açık kapı bırakıyor.

BMG Research kuruluşunun yaptığı anket, halkın ikinci bir referandum hazırlığı yapmayı mümkün kılacak bir ertelemeden yana olduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 33’ü ekonomiyi sarsacak olsa bile anlaşmasız bir çıkışı desteklerken, yüzde 14’ü ise bu konuda görüş bildirmedi.

Katılımcıların neredeyse yarısı (yüzde 49) anlaşmasız bir Brexit’in ülkeye kalıcı zarar vermesi muhtemel bir ekonomik felaket olacağını düşünüyor. Ankette görüşlerini bildirenlerin yüzde 28’i ise bu fikri paylaşmıyor.

Ankete katılanlara bir anlaşmaya varılıp varılmasa bile parlamentoda yapılacak son oylama konusunda ne düşündükleri soruldu. Yüzde 50’si buna destek verirken yüzde 32’si ise itiraz etti.

BMG anketine göre çoğunluk (yüzde 53) May’in anlaşmayı parlamentodan geçirebilmesi için gerekli tavizleri koparamayacağına inandıklarını belirtirken katılanların yalnızca yüzde 22’si başbakanın bu işi başarabileceğini savundu.

İngiliz Kamuoyu Yoklama Konseyi üyesi olan BMG Research kuruluşunun yaptığı anket için tanımlayıcı örneklem yöntemi esas alındı ve 4-8 Şubat tarihleri arasında online olarak bin 503 İngiliz ile görüşüldü.

 

 

The Independent’ın Brexit anlaşmasını halk oylamasına sunduğu Son Söz (Final Say) kampanyasına bugüne kadar 1 milyondan fazla kişi destek verdi. Geçen yıl sokağa çıkan yüz binlerce kişi kampanyanın yanında yer aldı.   

Anket sonuçları, “Son Söz” oylamasının hala masada olduğunu vurgulayan İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’in kendi milletvekillerinin öfkesini yatıştırmaya çalıştığı bir sırada geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Brexit’le ilgili kısa bir gecikmenin kaçınılmaz olabileceği kanısı gittikçe gerçeklik kazanırken, bazı kabine bakanları, kritik yasayı Avam Kamarası’ndan geçirilebilmek için 50. maddenin süresini biraz uzatma konusunu açıkça tartışıyor.

Milletvekilleri May’in Brexit planını parlamentoda tartışacakları Sevgililer Günü'ndeki ‘çarpışmaya’ hazırlanırken, Başbakan da ihtilaflı “İrlanda backstop” mekanizmasıyla ilgili kördüğümü açmaya çalışıyor.

Milletvekillerinin İrlanda adasına fiziki bir sınır konulmasına karşı sigorta poliçesi anlamına gelen mekanizmayı çözmesini istediği May, geçen hafta Belfast, Brüksel ve Dublin’de görüşmeler yaptı.

 

 

AB, üzerinde uzlaşılması 18 ay süren Brexit anlaşmasını yeniden müzakereye açmayacaklarını defalarca vurguladı.

Eğer May, anlaşmayı yeniden düzenlenmiş bir halde parlamentoya getiremezse, o zaman Brexit sürecini kontrol etme şansını Avam Kamarası’na vermek üzere Sevgililer Günü’ne kadar bir önerge sunmak zorunda kalabilir.

İşçi Partili milletvekilleri Yvette Cooper ve Tory Nick Boles’un liderliğinde hazırlanan asıl planın geçtiğimiz ay Avam Kamarası’nda yenilgiye uğramasının ardından, milletvekilleri anlaşmasız bir çıkışa engel olmak için yeni bir teklif sunmaya hazır görünüyor.

The Independent yeni teklifin, Mart ayında düzensiz bir çıkışı önlemek adına 50. maddenin süresini uzatmak için kaleme alındığını aktardı.

Bununla birlikte tasarıya katılan farklı partilerin üst düzey milletvekillerinin, harekete geçmeden önce Başbakan May’in bu hafta parlamentoya ne getireceğini bekleyeceği belirtildi.

Ayrıca Muhafazakar Parti’den eski kabine bakanlarının yer aldığı ayrı bir grup, May’i uyararak Brexit planındaki “muazzam” sorunların “üstünkörü ince ayarlarla” çözülemeyeceğini söyledi.

“İrlanda Backstop”una alternatif bulmak için görüşme halinde olan AB yanlısı Muhafazakar Partili Nicky Morgan ile Brexit yanlısı Iain Duncan Smith ve Owen Paterson, söz konusu kanunun mevcut haliyle “Avam Kamarası’ndan asla kolayca geçemeyeceğini” ifade etti.

İngiltere’nin Hukuk İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Geoffrey Cox backstop konusunda zaman sınırını güvence altına almak ya da İngiltere’ye bir çıkış mekanizması sunmak üzere Whitehall’daki çalışmalara öncülük ediyor.

Backstop’un İrlanda adasında fiziki bir sınıra karşı etkili bir sigorta poliçesi sunması halinde, bu konuda bir zaman sınırı olamayacağı hususunda ısrar eden Dublin her iki teklifi de reddetti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU