“ABD Roj Peşmergesi'nin dönmesini istedi PYD izin vermedi”

Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) eski Başkanı ve Dış İlişkiler Sorumlusu İbrahim Bro, ABD’nin Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki (IKBY) Roj Peşmergesi'nin Rojava’ya dönmesini istediğini ancak PYD’nin buna izin vermediğini söyledi 

Fotoğraf: AA - İbrahim Bro

Suriye Kürt Ulusal Konseyi ENKS’nin Dış İlişkiler Sorumlusu ve Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi’nin (SMYK) üyesi İbrahim Bro, Amerika’nın askerlerini çekme kararı, YPG'nin durumu, Suriye’nin geleceği, Rojava siyaseti ve ENKS ile Türkiye ilişkilerini Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

Bro, Irak Kürdistan Bölgesi’nde (IKB) geçen hafta KDP Genel Başkanı Mesud Barzani ile Suriye’deki siyasi süreci ve Amerika’nın çekilmesinden sonra Fırat’ın doğusu başta olmak üzere boşalacak yerlerin geleceğiyle ilgili konuları değerlendirdiklerini anlattı.

 

 

“ABD Roj Peşmergesi için PYD’yi ikna etmeye çalıştı ancak başaramadı”

ENKS ile PYD arasındaki son görüşme ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin öncülüğünde geçtiğimiz Aralık ayında yapılmıştı. Bro, “Amerika çekilme kararından önce Roj Peşmergeleri'nin dönüşü için PYD’yi ikna etmeye çalıştı ama PYD öneriyi kabul etmedi. Amerika 2014’ten bu yana PYD’nin ENKS gibi diğer unsurlarla ilişkilerini geliştirmesi için çok uğraştı ve maalesef Peşmergelerin dönüşünde olduğu gibi bunda da başarılı olamadı” dedi.  

ABD Başkanı Donald Trump’un çekilme kararından sonra Türkiye'nin bölgeye olası harekatı nedeniyle endişeli bekleyişin sürdüğünu söyleyen Bro, “Çekilme sonrası Suriye rejiminin de intikam hırsıyla bölgede yaşayan halka saldırma olasılığı var. Çünkü rejim daha önce de benzer çok saldırı yaptı. Özellikle Kürtler bu iki ihtimal yüzünden çok endişeli. Rojava’da yaşamış ve bölgeyi yakından tanıyanlar olarak olası bir çatışma durumunda yine mülteci akınlarıyla baş başa kalacağımız kaçınılmazdır. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

 

 

“Türkiye ile iyi ilişkilerimizin devam etmesini arzuluyoruz”

Bro, 2012 yılından beri ENKS olarak Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın yetkilileriyle ilişkilerinin devam ettiğini ve Türkiye’den savaşın durması, barış ve istikrarın tesisi için kendilerine yardımcı olmalarını istediklerini anlattı. 

Bro, Kürtlerin Türkiye’ye komşu olduğunu ve Suriye sınırı boyunca yerleşim yerlerinde yaşadıklarını hatırlattı, "Suriye Kürtleri olarak hiçbir güç ve çıkarın bizi Türkiye ile karşı karşıya getirmesini istemiyoruz ve Ankara ile ilişkilerin çok daha iyi olmasını istiyoruz" dedi.   

“Bölgede her kesimin içinde olduğu yeni bir oluşuma ihtiyaç var”

Müzakere heyetinde yer aldığı için Suriye Müzekere Yüksek Konseyi Başkanı Dr. Nasır Hariri’nin Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaptığı görüşmelere katıldığını aktaran Bro,  bölgede Kürt, Hristiyan, Süryani, Arap ve diğer tüm unsurların içinde olduğu yeni bir oluşuma ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Bro, Mesud Barzani ile yaptıkları görüşmede de yeni oluşuma duyulan ihtiyacın vurgulandığını belirtti:

“Bölge yeni oluşumla hem kendini koruyabilecek hem de komşu devletlerin hassasiyetlerini göz önünde bulunduracak. Amerika, Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer devletlerin gözetim ve desteği ile bölgede istikrarın kalıcı hale gelebileceği ve bunun mümkün olabileceğini hususunda mutabık kaldık. Başkan Barzani de konuyla alakalı olarak ellerinden gelen her türlü yardım için hazır olduklarını beyan etti.”

 

 

“Suriye rejimi Kürtlere bir şey vermez”     

Şam yönetiminin Kürtlere bakış açısı ve çözüm önerilerine değinen Bro, şöyle devam etti:

“Suriye’de 2011’den beri devam eden bir savaş var ve rejim bugüne kadar çözüm odaklı bir paket sunmuş veya önermiş değil. Şimdi bile uluslararası arenada rejimin kendi başına Kürtlere verecek bir şeyi yoktur. Kalıcı çözümün Birleşmiş Milletler (BM) gibi uluslararası kurumların öncülüğüyle gelişeceğine inanıyoruz. Mesela Haziran 2011 Cenevre beyanatı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’’nin 2254 kararını önemsiyoruz. Uluslararası kurumların kararlarıyla Kürtlerin Suriye’de insani ve demokratik hakları güvence altına alınabilir.” 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Soruna kalıcı çözüm bulunması herkesi olumlu etkiler”

Bro, “Suriye Kürtlerinin hak ve hukukunun gözetilmesi ve kalıcı çözüm için meseleyi Amerika, Rusya, Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri dahil bir çok devlet ile paylaştık. Sorunun tarihi bir sorun olduğu ve çözülmesinin gerektiği hususunda herkes hemfikir ama kimse sorumluluk üstlenmek istemiyor. Bölgenin istikrarı açısından Suriye anayasasında Kürt ve diğer unsurların hukukunun gözetilmesi çok önemli. Soruna kalıcı çözümün bulunmasının ismini saydığım devletlere de olumlu etkisi olur ” dedi. 

 

 


 

DAHA FAZLA HABER OKU