Tunus parlamentosunda 'tekfir' tartışması

"Tekfircilik (birini kafir ilan etme), Tunusluların bir arada yaşama yönetimini düzenleyen anayasanın ihlalinin yanı sıra kırılgan parlamenter ve siyasi durumu daha da karmaşıklaştıracak bir girdaptır"

Fotoğraf: AP

Tunus parlamentosunda siyaset arenası adeta kavga ve şiddet için kullanılan bir meydana dönüştü. Milletvekilleri arasında yaşanan çatışmada ardı ardına ‘tekfircilik ve cinayete teşvik’ suçlamaları sıralandı.

Özgür Anayasa Partisi Başkanı Abir Musa, parlamentodaki Onur Koalisyonu bloğu milletvekillerinin ‘tekfircilik’ (karşıdakini kafir veya dinden çıkmış ilan etme) suçlamalarına maruz kaldı. Musa ve partisinin üyeleri, milletvekilleri tarafından ‘İslam düşmanı’ olmakla suçlandı. Milletvekili Muhammed el-Afas, ‘Ey Kâfirler’ ayetine atıf yaparak tekfirin utanılmayacak, yasal bir hüküm olduğuna dikkat çekti.

Doğrudan hedef

Siyasal İslamı eleştiren Özgür Anayasa Partisi Milletvekili Mecdi Buzine, "Tekfir çağrıları, parti merkezine saldıran ve duvarlarına ‘İslam düşmanı’ ifadeleri yazan Onur Koalisyonu yandaşlarından da karşılık buldu" ifadelerini kullandı.

Abir Musa ise cumhurbaşkanını ve başbakanı ‘kendi ve parti üyelerinin güvenliğinden’ sorumlu tutarken suikastın hedefinde ve savunmasız olduklarını belirtti.

Bazı siyasi aktivistler de Şükrü Belayid ve Muhammed Brahmi suikastlarına yol açan tehditleri ve tekfir içerikli sözleri hatırlattı.

Diğer yandan Nahda Hareketi Sözcüsü İmad el-Humeyri, mecliste tekfir içerikli herhangi bir söyleme tanık olmadığını bildirdi.

Humeyri bir radyo kanalında yaptığı açıklamada "Parlamento çatısı altında konuşmak tekfircilik değildir. Aksine parlamenter kurumun çalışmalarına bağlılık literatürüyle ilgilidir" dedi.

Genel kınama

Gazeteci Munzir Bildiyafi konuya dair şu açıklamalarda bulundu:

"Tekfircilik, Tunusluların bir arada yaşama yönetimini düzenleyen anayasanın ihlalinin yanı sıra kırılgan parlamenter ve siyasi durumu daha da karmaşıklaştıracak bir girdaptır. Bu durum, parlamentodaki milletvekilleri tarafından kınanmaktadır"

Tekfir söylemi, medya organlarında ve sosyal medya sitelerinde de kınamalara yol açtı. Devletin Sivilliğini Savunma Ulusal Gözlemevi de ‘Onur Koalisyonu’ndan Milletvekili Muhammed el-Afas’ın 3 Mart 2020 tarihinde Temsilciler Meclisi’nde açıkça dile getirdiği tekfir söylemini’ kınadı. Gözlemevi, bu söylemin ‘nefrete ve şiddete teşvik eden, açık bir cinayet çağrısı’ olduğunu vurguladı.

Gözlemevi’nden yapılan açıklamada "Milletvekili Afas’ın ifade ettiği şey, anayasanın metin ve ruh olarak açık bir ihlalidir" denildi.

Özgür Anayasa ve Onur Koalisyonu partileri arasındaki çatışmanın bir aydan uzun bir süre önce birçok vatandaşı parlamentoya getirdiğine dikkati çeken Gözlemevi, bu vatandaşların Onur Koalisyonu’na yakın olduklarını, parlamento lobisinde parti liderine ve üyelerine saldırmaya çalıştıklarını vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

independentarabia.com/node/99796

DAHA FAZLA HABER OKU