İran'da tutuklu bulunan Nazenin Zaghari-Ratcliffe'in kocası: Eşim muhtemelen koronavirüse yakalandı

İran'da tutuklu bulunan Zaghari-Ratcliffe sağlık durumunu anlattı

Zaghari-Ratcliffe ve eşi daha önce açlık grevine girmişti (Reuters)

İran'da cezaevinde tutuklu bulunan İran asıllı Birleşik Krallık vatandaşı Nazenin Zaghari-Ratcliffe'nin eşi, Zaghari-Ratcliffe'in yeni koronavirüs kaptığından şüphelenildiğini söyledi.

Richard Ratcliffe şunları söyledi:

Cezaevi yönetimi Nazenin'in koronavirüs kapıp kapmadığını teyit etmekten kaçınıyor, ancak eğer virüsü kapmamışsa şaşırırım. Yeterince belirti mevcut ve yetkililer bunu görme konusunda çok gönülsüz davranıyor. Şeffaflığın bulunmaması pek çok yaşama mal olabilir. Bizim durumumuzda dört yıldır oynanan oyunların bize pek çok açıdan gösterdiği gerçek bu.

Nazenin'e Özgürlük Hareketi de Zaghari-Ratcliffe'in geçen ay Çin'in orta kısmında başlayan salgından bu yana küresel ölçekte binlerce ölüme neden olan virüse yakalandığına inanıldığını belirtti.

Zaghari-Ratcliffe aktivist gruba şu mesajı iletti:

İyi değilim. Açıkçası çok kötü hissediyorum. Bu garip bir soğuk algınlığı. Her zamanki gibi değil. Normalde geçirdiğim soğuk algınlığının nasıl olduğunu, vücudumun nasıl tepki verdiğini biliyorum. Bu farklı. Öncekilerdeki kadar kötüyüm. Genelde üç gün sonra iyileşirdim. Ama bunda hiçbir iyileşme yok. Az da olsa iyi hissetmiyorum. Boğaz ağrısı günlerdir sürüyor. Gerçekten kötü. Beş günden fazla zaman geçmesine rağmen şiddetli boğaz ağrısı azalmıyor. İlk başta burnum akıyordu ve öksürüğüm vardı. Artık sürekli soğuk terler döküyorum. Her zaman olmasa da ateşim çıkıyor. Son birkaç günde her gece titriyorum. Bulantım da var. Kusmasam da neredeyse kusacakmış gibi hissediyorum. Nefes almakta zorlanıyorum, kaslarım ağrıyor ve bitkin hissediyorum. Nefes nefese kalmasam da kendimi nefes almakta zorlanırken buluyorum. Gerçekten çok ama çok yorgunum. Bu gerçek bir yorgunluk ve başım çok ağrıyor. Herhangi bir şey yapmak için çok halsizim. Bu uzun süredir sıradan bir soğuk algınlığı gibi hissettirmiyor. Belirtiler neredeyse bir haftadır sürüyor. İyileşmek için ilaç almaya ihtiyacım olduğunu biliyorum. Kendiliğinden geçmeyecek.

Koronavirüs, şu ana kadar dünya genelinde 85 binden fazla kişiye bulaştı. Hastalığın neden olduğu 2 bin 850 ölümün çoğu salgının geçen yılın sonunda başladığı Çin'de yaşandı.

İran Sağlık Bakanlığı sözcüsü, ülkede şimdiye kadar 43 kişinin virüs nedeniyle öldüğünü ve 593 vakanın teyit edildiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak BBC'ye konuşan İranlı sağlık yetkilileri, hastalığın en az 210 kişinin ölümüne yol açtığını söyledi. Yetkililer daha önce de bu konuyu örtbas etmekle suçlanmış ve ABD, İran'ın yeterince bilgi paylaşmadığına dair kaygı duyduğunu ifade etmişti.

Evin Cezaevi'nde henüz doğrulanmış bir koronavirüs vakası bulunmasa da Nazenin'e Özgürlük Hareketi, cezaevinde aile üyeleriyle yüz yüze görüşmenin yasaklanması gibi bazı özel önlemler alındığını söyledi.

Ratcliffe cuma günü Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson'a çağrı yaparak eşinin salınmasını güvence altına almak için adım atılmasını istedi ve eşinin halihazırda "hapishanede geçirdiği süreyle doğrudan bağlantılı" olarak başka sağlık sıkıntılarından muzdarip olduğunu ekledi.

2016'dan bu yana Tahran'da tutuklu bulunan Zaghari-Ratcliffe'in eşi, karısının "açıklanamayan yere yığılmalardan düzensiz kalp atışlarına, boynunda ve kollarında garip bir güçsüzlüğe kadar" pek çok sorun yaşadığını belirtti.

Tahran suçlamalar için delil gösterememiş olsa da 42 yaşındaki Zaghari-Ratcliffe casusluk suçundan hapis yatıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU