Kovid-19 ABD ekonomisini boğuyor, borsalarda tarihi düşüş

Pazartesi yaşanan 1,031 puanlık düşüşü aşarak Dow Jones Endeksi tarihindeki en büyük bir günlük kaybı kaydetti

Koronavirüsün ekonomiye etkisini azaltmak için uluslararası düzeyde bir dizi toplantı gerçekleştirilecek (Reuters)

Dow Jones Endeksi perşembe değer kaybetmeye devam ederek 1,192 puanlık büyük bir kayıp yaşadı. Koronavirüsün ekonomiye etkisine dair kaygılar sürerken Dow Jones Endeksi yüzde 4,42 azalışla 25 bin 762 puana geriledi.

Pazartesi yaşanan 1,031 puanlık kaybı aşan düşüş, Dow Jones Endeksi'nin tarihinde bir günde yaşanan en büyük gerileme anlamına geliyor.

S&P 500 ve Nasdaq da bir günde gerçekleşen en büyük kaybı kaydederek sırayla yüzde 4,4 ve yüzde 4,6 geriledi.

Kaliforniya'da 8 bin 400 kişinin enfeksiyon ihtimaliyle kontrol edildiğinin manşetlere çıkmasıyla, Trump yönetiminin ABD'de virüsün yayılmasına dair oluşan piyasa endişelerini yatıştırma girişimleri boşa düştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sabahın ilk saatleri itibarıyla Dow Jones Endeksi 900 puan düştü. Kayıpların bir kısmıyla mücadele edilmesinin ardından öğleden sonra düşüş devam etti.

Bugünün kayıpları Dow, S&P 500 ve Nasdaq'ı düzeltim alanına yerleştirdi. Rekor kapanışlarından yüzde 10'un üzerindeki düşüşle Dow'un düzeltim alanına girmesi sadece 10 seansta gerçekleşti.

CNBC, Dow ve S&P 500'ün Şubat 2018'den bu yana en kötü günlerini yaşadığını, Nasdaq'ınsa Ağustos 2011'den bu yana bir günlük en büyük kaybını bildirdiğini aktardı.

Dow tarihinin en büyük 5 puan kaybından üçü bu hafta pazartesi, salı ve bugün gerçekleşti.

Piyasa değerinde en büyük düşüş 2008 küresel mali krizinde ve piyasalar 11 Eylül saldırılarından sonra yeniden açıldığında yaşanmıştı. Hepsi yüzde 7 ila 7,8 aralığındaydı.

Hem belirsizlik hem de virüsün ABD'de yaygın hale gelip gelmeyeceği yatırımcı kaygılarını yönlendiriyor. Bu kaygılar, Çin ekonomisinin ne kadar etkilendiğinin ve bunu etkinin küresel tedarik zincirlerine yansımasının daha fazla anlaşılmasıyla birleşti.

 

 

Donald Trump, çarşamba gecesi düzenlediği basın toplantısında hükümetin müdahalesine başkanlık etmek üzere ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'i atadı. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'ndeki (CDC) yetkililer, sorunun ABD'nin ciddi hastalıkları görüp görmeyeceği değil ne zaman göreceği olduğunu söyledi. ABD Başkanı, yaygın salgın tehdidini önemsiz göstermeye devam ediyor.

Reuters, IMF'nin hızla yayılan virüs nedeniyle büyüme tahminini muhtemelen düşüreceğini aktardı.

IMF sözcüsü Gerry Rice rutin bilgilendirme toplantısında, “Virüsün büyüme üzerinde etkisi olacağı açık” dedi. Rice ayrıntılı bir bilgi vermedi.

Rice ayrıca, bir dizi seçeneğin gözden geçirildiğine işaret ederek nisanda gerçekleştirilecek bahar toplantılarında IMF ve Dünya Bankası'nın koronavirüsün etkisine dair karar vermesini beklediğini söyledi. Yetkililer toplantıların sayısını azaltarak telekonferans gerçekleştirmeyi düşünüyor.

Facebook, yılın en büyük etkinliği F8 geliştirici konferansını sağlık kaygıları nedeniyle iptal etti. Konferansın yerini bu yıl daha küçük yerel etkinlikler ve internet içeriği alacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU