Et yemeyi tercih eden Trump, vejetaryen Hindistan'da aç kaldı

ABD Başkanı'nın etçil, beslenme açısından zayıf diyeti eşit ölçüde alay, eleştiri ve endişe konusu olmuştu

Trump'ın mönüsünde brokolili samosa yer aldığı aktarıldı (AFP)

Donald Trump dünyanın hem en geniş demokrasisine hem de en büyük vejetaryen nüfusuna ev sahipliği yapan Hindistan'a ilk başkanlık ziyareti için yola çıktı. Gastronomik açıdan bu ziyaretin Başkan'ın en zor ziyaretlerinden biri olacağı kesin zira Trump sığır eti tüketimiyle, özellikle de biftek ve hamburger sevdasıyla biliniyor.

Ama Trump için haberler tamamen kötü değil. Hindistan'daki baskın vejetaryenliğin ünü abartılıyor ve birçok hanenin genelde kabul edilenden daha fazla et yediği düşünülüyor.

Yine de Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Trump'a tamamen vejetaryen bir mönü sunmayı planladığı söyleniyor. Başkalarının başarısız olduğu konuda Modi başarıya ulaşacak mı?

ABD Başkanı'na yakın bir kişi CNN'e, "Hiç sebze yediğini görmedim" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir keresinde Million Dollar Vegan adlı aktivist grup Trump'ı bir ay vegan beslenme biçimini denemeye davet etmişti. Grup, Trump hayvan ürünlerini sadece geçici bir süre için bırakacağına yemin ederse gazilere yardım kuruluşlarından birine bir milyon dolar (yaklaşık 6 milyon TL) bağışlayacağını söylemişti. Hatta sonra da New York Times'ta tam sayfa reklam yayımlayarak bu teklifin reklamını yapmıştı. Ama Trump daveti kabul etmedi.

Aksine, Başkan'ın et ağırlıklı, sebze yönünden zayıf diyetinin namı bugün de Başkan'ın önünden yürüyor.

Örneğin Trump'ın biftek tercihleri detaylarıyla biliniyor: iyi pişmiş ve ketçaba bulanmış. Bu, başkanı epey alay konusu etmiş bir sipariş ve şimdi de bir diğer New Yorklu, Demokrat Parti adayı Michael Bloomberg tarafından ona karşı kullanılıyor.

Bloomberg'in kampanyası geçenlerde Las Vegas'ı çeşitli alışkanlıkları ve başarısızlıkları sebebiyle Trump'la alay eden reklam panolarıyla donatmıştı. Bunlardan bir tanesinde, "Donald Trump bifteğini yanmış seviyor" ifadesini "Mike Bloomberg'se orta pişmiş tercih eder" sözleri takip ediyordu.

Bifteğin ötesinde, Trump'ın beslenme şekli daha önce de hem alay hem de şaşkınlıkla karşılanmıştı. Cumhuriyetçilerin 2016'daki önseçiminde Trump artık meşhur olmuş fotoğrafını Twitter'da paylaşmıştı. Fotoğrafta Trump elinde çatal bıçak, hayli büyük KFC tavuk kovasını afiyetle yerken görülüyordu.

 

 

O dönem Washington Post'tan Chris Cillizza fotoğrafı "epey yakından incelemiş" ve kovanın sadece tavuk değil, aynı zamanda patates püresi, ekmek ve sos da içeren "20 dolara doldur" mönüsü olduğu sonucuna varmıştı.

Trump kendini KFC'yle de sınırlamıyor: Ocak 2019'da hükümet kapanması sırasında gümüş tabaklarda McDonald's hamburgerleri servis ettiği şu videoya bakın.

Başkan'ın alkol tüketmediği bilinse de bir takım endişe verici içme alışkanlıkları yok değil. Bunların arasında en başta Trump'ın günde 12 kutu diyet kola içmesi geliyor. Beslenme uzmanları bu miktarlarda kafein tüketiminin etkilerine işaret ederek tehlikeye dikkat çekti.

Bazıları Başkan'ın diyetinin sadece onu ilgilendirdiğini söyleyebilir. Fakat Trump yönetimi sağlıklı beslenmeyi pek de birinci sıraya koymuyor.

Michelle Obama özellikle de beslenmek için okul yemeklerine bağlı kalan daha yoksul çocuklar arasında sağlıklı beslenmeyi yaygınlaştırmak için yıllar boyu itinalı bir çalışma gösterdi. Fakat Trump yönetimi Michelle Obama'nın kabul ettirdiği zor kazanılmış reformları kaldırıyor.

Eğer Amerikan okullarında çıkan yemekler Trump'ın diyetine benzemeye başlarsa Amerikalı öğrencilerin başı belada demektir.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU