Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'ndan yeni kitap: Metastaz

Metastaz'da FETÖ'nün devlete nasıl yerleştiği anlatılıyor

Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu, Metastaz'ı birlikte yazdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün TRT’de “FETÖ devletten tamamen temizlendi mi? sorusuna şu yanıtı verdi:

“Daha yapılacak çok operasyon var. Devletin içinde var, devletin çeşitli kurumlarında var, polisimizde, askerimizde her yerde var. Onun için kolay değil. Bu adeta metastaz yapmış, bütün bünyeyi sarmış"

İşte o "metastaz" ifadesi, gazeteciler Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'nun yazdığı kitabın da ismi.

Kitapta 15 Temmuz sonrası devlette FETÖ mensuplarından boşalan koltuklara oturan cemaatler ve FETÖ borsası iddiaları irdeleniyor.

 

 

Okur’un itirafları kimleri rahatsız etti?

Metastaz'da anlatılan konulardan biri de Ankara Cumhuriyet Başsavcısı'nın 2017 yılında görevden alınmasının perde arkası. Kitapta o bölüm şöyle aktarılıyor:

"(...) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İbrahim Okur ve Birol Erdem gibi isimlerin 'itiraflarından' hiç memnun olmadığı iddia edildi.

Zira, iki isim de 'yaptıklarımızdan Erdoğan’ın haberi vardı' diye özetleyebileceğimiz ifadeler veriyordu. Erdoğan bu rahatsızlığını, Yargıda Birlik Derneği’ne Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 18 Ocak 2017’de verdiği yemekte şu sözlerle dile getirecekti:

'Şu anda içerde olanlardan çok iyi tanıdıklarım var. ‘İtirafçı’ namıyla ortaya çıkıyorlar. Fakat bunlar doğru konuşmuyor, bakın bunu açık söylüyorum. ‘İtirafçı’ diyerek ortaya çıkarken bunlar gayet iyi aldatmacayı oynuyorlar, en tehlikeli olan da bu. 

Çünkü bunların bir kısmıyla başbakanlığım zamanında başa baş görüşmelerim olmuştur.  Şimdi itirafçı olarak söyledikleriyle, başbakan olduğum zaman bana söylediklerine baktığım zaman tamamen aykırı ifadeler. Bu oyuna asla gelmemek gerekiyor.”

Bardağı taşıran gizli kayıt

O gün, o konuşmayı Saray’da dinleyen davetliler arasında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak da vardı. 

Kodalak da, ev arkadaşı olduğu öne sürülen itirafçı FETÖ şüphelisi Birol Erdem gibi  "Hakyolcu" olarak biliniyor. 

Kitapta, FETÖ borsası iddiaları konusunda en fazla ismi geçen isim, Kodalak’ın görevden alınış süreci şöyle anlatılıyor:

“FETÖ’ye dair çok kritik operasyonlara da imza atan Başsavcı Kodalak’ın görevden alınmasında o kadar çok iddia ortaya atıldı ki... MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın15 Temmuz’a dair dinlenmek istenmesi, soruşturma ifadelerinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a ilişkin ağır ithamların bulunması, Erdoğan’ın da şikayetçi olduğu 'itiraflar' ve en son olarak da... 

İddia o ki: Bir hukuk profesörü, FETÖ’ye dair bir soruşturmayla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın kapısını çaldı. Bakan Bozdağ da, güvendiği o ismi Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak’a gönderdi. 

Kodalak’ın ise 'seni buraya gönderen iradeye rağmen' diyerek, zaten aralarının sorunlu olduğu Bakan Bozdağ’a dair sert bir konuşma yaptığı ve daha da vahimi, o hukuk profesörünün Başsavcı ile görüşmesini gizlice kaydettiği ileri sürülüyordu. 

Sonuç: Bardak taştı, Kodalak Yargıtay’a sürüldü, yerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pınarhisar Kapalı Cezaevi'nde kaldığı dönemde, cezaevinin savcısı olan Yüksel Kocaman getirildi. (...)" 

Metastazı neden yazdılar?

Kitabın yazarlarından Barış Pehlivan, Metastaz'ı yazma nedenini Independent Türkçe’ye şöyle anlattı:

"FETÖ ile mücadele Türkiye için tarihi önem taşıyor. Eğer ders almazsak, FETÖ'den boşalan koltuklara geleceğin FETÖ'lerini doldurursak, liyakata önem vermezsek; maalesef yeni 15 Temmuzlar olur. Biz bu tehlikeyi gördük ve gazeteci olarak uyarma sorumluluğumuzu yerine getirdik" 

Barış Terkoğlu’nun anlatımı ise şöyle:

"Hukuk içerisinde kendi çıkarını öne alan örgütlerle mücadele etmeden ülkemize adaletin hakim olabileceğine inanmıyorum. Biz gazetecilerin görevi, toplumun özgürlüğünün önünde engel olan karanlık yapılanmalara ışık tutmak ve bu şekilde daha temiz bir topluma ulaşmak. Metastaz'ı yazma öyküm bu niyetle başladı" 

Metastaz'da yanıt bulan sorular

Kırmızı Kedi Yayınevi'nden çıkan Metastaz'da şu soruların yanıtları da yer alıyor: 

- Menzilci polisler ilk kez göreceğiniz fotoğraflarında ne yapıyordu?
- AKP’li Bakan’ın tarikat şeyhinden özel ricası neydi?
- Devlette FETÖ’den boşalan koltuklara hangi tarikat nasıl yerleşti?
- Nedir bu hüsn-ü şehadet ve FETÖ borsası? 
- Hangi cemaat kim için Cumhurbaşkanı’na mektup yazarak kefil oldu?
- Genelkurmay Başkanı’nın “sahip çıkın” dediği isimler neden tutuklandı?
- “Kurda kuşa yem etmeyin” denilen işadamı nasıl hapisten çıktı?
- FETÖ operasyonlarından çıkarılan "imtiyazlı ortaklar" kim?
- Hakim rüşvet alırken nasıl bir gizli operasyonla yakalandı?
- Hangi gazeteci kendisini MİT’çi diye tanıtıp dolandırıcılık yaptı? 
- Çektirdiği fotoğrafları davaları etkilemek için kullanan ismin arkasında kimler var?
- FETÖ operasyonu yapan savcının odasını AKP’liler mi bastı?
- Erdoğan'ın tehdit edildiği toplantıdan yara almadan çıkan ünlüler kim?
- Üstü kapatılan telefon görüşmelerinde neler konuşuldu?

 

DAHA FAZLA HABER OKU