"Kürt ebeveynlerin yüzde 72'si Kürtçe’nin Türkçe'yle birlikte resmi dil olarak kabulünü talep ediyor"

Diyarbakır merkezli Rawest adlı kuruluşun "Ebeveyn ve Çocuk Arasında Ana Dilin Durumu" araştırmasına göre Kürt ebeveynler, anadillerinin eğitim ve bürokraside yer alması gerektiğini düşünüyor

Araştırma bulgularına göre, her 4 kişiden 1’i çocuğunun Kürtçe öğrenmesi için herhangi bir çaba sarf etmiyor / Fotoğraf: Rawest

Rawest, "21 Şubat Dünya Anadil Günü" nedeniyle "Ebeveyn ve Çocuk Arasında Ana Dilin Durumu" başlıklı bir araştırma yayımladı.

Diyarbakır, Mardin, Urfa, Van, Ağrı, Bingöl, Şırnak ve Tunceli’nin merkez ilçeleri dahil 25 ilçede 3-13 yaş aralığında çocuğu olan bin 537 ebeveynle Eylül-Ekim 2019'da gerçekleştirilen araştırmaya göre Kürt ebeveynlerin yaklaşık 4'te 3'ü (yüzde 72), Kürtçe’nin Türkçe ile birlikte resmi dil olarak kabul edilmesini talep ediyor.

 

Kürt çocuklar AFP.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Kürt ebeveynlerin yüzde 6'sı anadilini bilmiyor

Araştırma sonuçları ayrıca ebeveynlerin çoğunun Kürtçe bildiğini, bu dili hiç bilmeyenlerin oranının ise yüzde 6 civarında kaldığını ortaya koyuyor.

Ebeveynlerin Kürtçe talebi

Katılımcıların büyük çoğunluğu, çocuklarının Kürtçe öğrenmesini isterken, her 4 kişiden 1’i çocuğunun Kürtçe öğrenmesi için herhangi bir çaba sarf etmiyor. 

 

 

Araştırmaya göre ebeveynler, kendi aileleri ile iletişimde ana dillerini kullanırken, çocukları ile iletişimde Türkçe'yi tercih ediyor.

Çocukları ile anadilde iletişim kuranların oranı yüzde 13'te kalıyor.

 

 

Yaşadığınız yerde resmi dil nasıl olmalı?

Araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 64'ü, çocuklarını Kürtçe eğitimin olduğu bir okula göndermek istiyor.

Katılımcıların yüzde 72'si, “Yaşadığınız yerde resmi dil nasıl olmalı?” sorusuna “Hem Türkçe hem Kürtçe olmalı” yanıtını verirken, yüzde 18 “Sadece Türkçe olmalı”, yüzde 11 ise “Sadece Kürtçe olmalı” dedi.

Ebeveynler ayrıca Kürtçe’nin eğitim ve bürokraside yer alması gerektiğini düşünüyor.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU